Onko Brexit eräänlainen Didi-Wa-didi?

Euroopan Unioni

Iso-Britannia on tarjonnut maailmalle viime vuosina poikkeuksellisen kiinnostavaa poliittista seurattavaa. Erityisesti hämmentää Brittien touhu Euroopan unionista eroamisen kanssa.

Brexit on nyt eurooppalaista yleiskieltä, ja sana on tunkeutunut myös sellaisten henkilöiden puheenparteen, jotka eivät ole politiikan hevijuusereita. Tavalliset ihmiset ympäri Eurooppaa ja laajemminkin pohtivat mitä Brexit oikein tarkoittaa, ja toteutuuko se sittenkään.

Brexit ei valitettavasti ole mikään harmiton poliittinen komedia, vaan osa sitä eurooppalaista toimintaympäristön muutosta, joka tavalla tai toisella vaikuttaa myös meihin.

Viimeisin viesti Isosta-Britanniasta kertoo, että siellä  järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi kesäkuussa. Onko kyseessä loistava shakkisiirto vai ainoastaan sukkela sekoilu? Ainakin ilmoitus on pannut liikettä poliittisiin päättäjiin sekä maan sisällä että Euroopan unionissa.

Brexit on osa eurooppalaista toimintaympäristön muutosta

Brexit ei valitettavasti ole mikään harmiton poliittinen komedia, vaan osa sitä eurooppalaista toimintaympäristön muutosta, joka tavalla tai toisella vaikuttaa myös meihin. Siksi meidänkin on nyt arvioitava oma etumme, eikä vain alistua shakkinappulaksi eurooppalaisella pelilaudalla. Ei suomalaisina eikä palkansaajina.

Eurooppalaiset palkansaajat ovat  kiteyttäneet omat tavoitteensa lauseeseen: ”Työntekijät eivät saa joutua Brexitin maksajiksi”. Vaatimus on hyvä, vaikka vielä ei oikein tiedetäkään mistä pitäisi maksaa ja kuinka paljon. Useimmissa arvioissa kustannukset ovat useita kymmeniä miljardeja, ja työpaikkoja yksinomaan britit menettäisivät satoja tuhansia, joten eivät työntekijätkään tästä täysin kuivin jaloin selviä.

Eurooppalaiset palkansaajat ovat  kiteyttäneet omat tavoitteensa lauseeseen: ”Työntekijät eivät saa joutua Brexitin maksajiksi”

Toinen iso kysymys on työntekijöiden oikeuksien kohtalo, jos Britannia irtautuu EU-lainsäädännöstä ja tuomiovallasta. Voiko Isoon Britanniaan ajan oloon kehittyä aivan eri ehdoin toimivat työmarkkinat kuin muualla Euroopassa?

Suomalaisissa liitoissa on jo kyselty jatkuuko työntekijöiden vapaa liikkuvuus Brexitin jälkeen, ja mitä tapahtuu tutkintojen vastavuoroiselle tunnustamiselle?  Epäselvää on myös Brittiläisten tai Britanniassa toimivien yritysten linja työntekijöiden osallistumisjärjestelmiin.

Palkansaajien yleinen lähtökohta ennen Brexit-neuvotteluiden aloittamista on se, että britit eivät voi eronsa myötä säilyttää ilmaisia toimintavapauksia EU:n sisämarkkinoilla. Briteillä edelleen säilyviin oikeuksiin on liitettävä myös keskeiset työntekijöiden suojelua ja työelämän sääntelyä koskevat velvoitteet.

Palkansaajien yleinen lähtökohta ennen Brexit-neuvotteluiden aloittamista on se, että britit eivät voi eronsa myötä säilyttää ilmaisia toimintavapauksia EU:n sisämarkkinoilla.

Tässä vaiheessa Brexit on vielä suuri joukko kysymyksiä, ja vähän varmoja vastauksia. Epävarmuutta lisää myös Brittien EU-eron ympärillä vellova poliittinen spekulaatio, johon tulevat parlamenttivaalit tuovat jotain lisämaustetta. Mutta onko se suolaa, sokeria vai pippuria?

Taiteilija Mauri Antero Nummisen tuotannon yksi helmi on kappale Didi-Wa-Didi. Tuota tyhjää hokemaa usein toistava laulu päättyy kysymykseen ”Tietääkö kukaan mikä se Didi-Wad-Didi oikein on?” Tulipahan vain vanha laulu mieleen.

***

STTK haluaa työntekijöille paremman Euroopan: Työelämä- ja sosiaaliasiat kytkettävä EU:ssa talouden ohjaukseen

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue