Nykyinen työeläkeindeksi perusteltu – nuorten maksurasitusta ei pidä kasvattaa

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät kannata kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamisesta. Nyt käytössä oleva indeksi varmistaa osaltaan eläkejärjestelmän kestävyyden ja turvaa nuorten eläkkeet, järjestöt korostavat.

Työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva ja valtaosa eläkemenoista katetaan työnantajilta ja työntekijöiltä perittävillä maksuilla.

– Eläkkeiden rahastoinnilla varaudutaan ikärakenteen muutokseen ja siihen, että myös pieneneville nuoremmille ikäluokille pystytään aikanaan maksamaan kohtuullinen eläke, SAK, Akava ja STTK sanovat yhteisessä lausunnossaan.

– Toteutuessaan kansalaisaloite horjuttaisi vakavasti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, kun eläkerahastoja käytettäisiin suunniteltua enemmän nykyisten eläkeläisten ja lähellä eläkeikää olevien hyväksi, järjestöt painottavat.

Tuoreiden laskelmien mukaan eläkejärjestelmän maksutulo jää lähivuosina odotettua pienemmäksi heikon työllisyys- ja ansiokehityksen vuoksi.

– Työeläkejärjestelmän rahoitukseen kohdistuu jo nyt lisäpaineita. Kansalaisaloitteen esittämä indeksimuutos johtaisi työeläkerahastojen loppumiseen 2060-luvulla tai työeläkemaksun nostamiseen noin kuudella prosenttiyksiköllä, järjestöt huomauttavat.

Indeksimuutos ei tepsi eläkeläisköyhyyteen

Työeläkeindeksin muuttamista perustellaan kansalaisaloitteessa pienituloisten eläkeläisten aseman parantamisella. Palkansaajajärjestöt muistuttavat lausunnossaan, että kansalaisaloite ei koske takuu- ja kansaneläkettä eikä indeksin muuttaminen ole tehokas keino torjua eläkeläisten köyhyyttä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto työeläkeindeksin muuttamisesta

***

Lisää aiheesta:

Tervetuloa työelämään >> Eläke

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue