STTK: Osallistava sosiaaliturva kaipaa konkreettisia työllisyystoimia

Lisätietoja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Selvitys osallistavan sosiaaliturvan malleista julkaistiin tänään. Selvitystyöryhmä ehdottaa pitkäaikaistyöttömille osallistumistuloa, jonka ehtona olisi osallistuminen sosiaalityöntekijän kanssa laaditussa suunnitelmassa sovittuihin toimenpiteisiin.
– Epäselväksi jää, miten osallistumistulo toisi aktivointitoimenpiteisiin nykyistä enemmän vaikuttavuutta. Myös osallistumistulon kustannusvaikutuksia olisi ollut syytä tarkastella perusteellisemmin, STTK:n eläke- ja sosiaaliturvasta vastaava lakimies Samppa Koskela arvioi.

Osallistumistulon ytimeen on nostettu henkilön osallistuminen ja työpanos työttömyysturvan saamisen edellytyksenä.
– Keskeinen ongelma on, että se rakentuu velvoittavuudelle ja siinä ohitetaan työttömyysturvan yksi tärkeimmistä tavoitteista: työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Jos välityömarkkinoista ja osallistumisesta muodostetaan määränpää, osallistumistulo kääntyy passivoivaksi. Silloin se voi myös heikentää työllisyyttä, Koskela toteaa.

Sosiaaliturvauudistus
Sosiaaliturvauudistus

Selvityksessä olisi Koskelan mielestä ollut syytä kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota itse toimenpiteisiin, joilla työttömien osaamista, työkykyä ja työllistymismahdollisuuksia voitaisiin edistää.
– Toimivilla työllistymistä edistävillä palveluilla sekä sosiaali- ja terveyspalveluilla on tässä tärkeä tehtävä.

STTK:n mielestä koulutuksen ja osaamisen kehittämisen tulisi olla osallistavan sosiaaliturvan mallin ytimessä.
– Aikuiskoulutuksella ja työvoimakoulutuksella voidaan parantaa työpaikkojen ja työttömien ammatillista yhteensopivuutta. Työttömille tulisi antaa myös nykyistä paremmat mahdollisuudet opiskella työttömyysturvalla.

Tutkimusten mukaan erityisesti vuorotteluvapaasijaisuudet ja työttömyysetuudella opiskelu ovat olleet parhaiten työllistäviä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Myös esimerkiksi palkkatuen lisäämisellä ja palauttamalla osa-aikalisäjärjestelmä uudistettuna voitaisiin helpottaa vaikeasti työllistettävien työttömien työllistymistä ja ehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä.

Lisätietoja STTK:ssa: Samppa Koskela, puhelin 0400 199 062

***

STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä

Kestävää sosiaaliturvaa, palvelut edellä

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 540 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue
10.1.2025

Tekoäly tulee – vai tuleeko älytön teko?

Lue
9.1.2025

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
9.1.2025

Tehy lopettaa viestinnän X:ssä – Propaganda ja vihanlietsonta tukahduttavat kansalaisten sananvapauden sekä aiheuttavat turvallisuusuhkaa

Lue
9.1.2025

Viestintäasiantuntija Linda Horttanainen aloitti STTK:ssa

Lue
8.1.2025

Tehy: Valtion rahoitusvaje pakottaa taas leikkaamaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja potilasturvallisuudesta – ensihoitajia vähennetään eri puolilla Uuttamaata

Lue
2.1.2025

Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi

Lue