STTK haastaa työpaikat parantamaan työhyvinvointia: Suomi säästäisi miljardeja

Työhyvinvoinnin edistäminen

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut arvion menetetyn työpanoksen aiheuttamista vähimmäiskustannuksista työpaikoille ja yhteiskunnalle. Kustannukset ovat arviolta 2 miljardia euroa kuukaudessa eli 24 miljardia euroa vuodessa. Työterveyslaitos taas on arvioinut, että yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro tuottaa jopa kuusi euroa takaisin.

STTK haastaa suomalaiset työpaikat panostamaan kevään aikana työhyvinvointiin sekä jakamaan parhaat ideansa myös muiden käyttöön.

– Haluamme saada parhaat ideat ja toimet jakoon. Toivomme, että työhyvinvointihaasteeseen tarttuvat työpaikat kertovat kevään kuluessa kehittämistoimistaan tunnisteella #6euroatakaisin, Murto haastaa.

Hyvinvointi edistyy, kun työpaikan johto ja esimiehet sitoutuvat yhteistyössä henkilöstön kanssa eri keinoin työhyvinvoinnin edistämiseen.

– Menetetyn työpanoksen kustannukset ovat niin häkellyttävän suuria, että nykytilanteeseen ei pidä tyytyä. Säästäisimme valtavia summia, jos työpaikoilla panostettaisiin enemmän fyysiseen ja henkiseen työhyvinvointiin, parempaan johtamiseen ja esimiestyöhön sekä työkyvyn ennakoivaan edistämiseen. Työhyvinvoinnin tuotto taas on huikea, eikä sen aikaansaaminen ole rakettitiedettä. Se vaatii konkreettisia tekoja, johtaja Katarina Murto korostaa.

– Suomessa on jo työhyvinvoinnilla tulostaan parantavia työpaikkoja. Fiksut työpaikat ymmärtävät, että fyysisesti ja henkisesti hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö on tärkeä menestystekijä. Työhyvinvointia edistämällä työnantaja panostaa samalla kilpailukykyyn ja parempaan tuottavuuteen. Näin tehdään parempaa tulosta ja se tuottaa työnantajalle selvää rahaa.

Työnantajille velvoite varmistaa esimiesten riittävät esimiestaidot

STTK:n esittää työnantajalle velvoitetta varmistaa johtajien ja esimiesten riittävä osaaminen. Esimiestehtävissä työskenteleville on tarjottava mahdollisuus osallistua koulutukseen esimiestaitojen kehittämiseksi.

– Mielestämme työnantajalla tulee olla säännöllinen velvoite varmistaa esimiesten riittävä osaaminen ja taidot esimiehenä toimimiseen sekä työhyvinvoinnin edistämiseen. Velvoite on toteutettava tarvittaessa lainsäädäntömuutoksin.

Lisätietoja STTK:ssa: edunvalvontajohtaja Katarina Murto, puhelin: 050-568 9188

Katso video: 6 euroa takaisin

Lähteet:
STM:n laskelmat menetetyn työpanoksen kustannuksista

Työterveyslaitoksen laskelmat työhyvinvoinnin tuotoista

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue