STTK: Työsopimuslain muutosehdotukset helpottavat irtisanomista, eivät edistä työllistämistä

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu työsopimuslakiin muutoksia, jotka koskevat koeajan pidentämistä, takaisinottovelvoitteen joustavoittamista ja määräaikaisen työsopimuksen perusteen väljentämistä. Muutosesityksillä hallitus haluaa madaltaa työnantajan työllistämiskynnystä ja vahvistaa yritysten kasvuhalukkuutta.

STTK pitää työllistymisen edistymistä epätodennäköisenä. – Kyse on enemmänkin siitä, että työnantajan on jatkossa helpompi päästä työntekijästä eroon. Työmarkkinajärjestöjä on hankkeen yhteydessä kuultu, mutta aitoa kolmikantavalmistelua ei ole ollut, koska tavoite on ollut jo valmiiksi annettu, lakimies Heli Ahokas tiivistää.

Määräaikaisiin työsopimuksiin ja työntekijän takaisinottoon esitettävät muutokset lisäävät palkansaajien epävarmuutta ja heikentävät työntekijöiden sitoutumista työpaikkaan ennestään levottomilla työmarkkinoilla.

– Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen kolme kertaa vuoden aikana ilman perusteltua syytä aiheuttaa jo ristiriitaa ketjutuskiellon suhteen. Se myös lisää työnantajan hallinnollista taakkaa. Takaisinottovelvoitteen alentaminen yhdeksästä kuukaudesta neljään johtaa entistä helpompaan työsuhdeturvan kiertämiseen, Ahokas arvioi. Irtisanominen tuotannollisin ja taloudellisin perustein on Suomessa jo nyt hyvin helppoa. – Onkin käsittämätöntä, jos työnantaja voi tarjota samoja tai samankaltaisia tehtäviä uudelle työntekijälle jo neljän kuukauden kuluttua entisen työntekijänsä sivuuttaen, Ahokas hämmästelee.

Koeajan pidentäminen kuuteen kuukauteen merkitsee yhdenmukaista käytäntöä virkasuhteiden kanssa. – Pidennys on tarkoituksenmukainen, mutta koeaikakikkailua ei pidä hyväksyä. Koeajan pidennys ei saa luoda perusteita koeaikapurkujen määrän lisääntymiselle.

Lisätietoja STTK:ssa: sopimusvastaava, lakimies Heli Ahokas, puhelin 040 776 291

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue