Palkkatasa-arvo: Tasa-arvo on ihmisoikeus ja perusoikeus

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Vaikka Suomea pidetään usein ”tasa-arvon mallimaana”, ovat naiset kärsineet suomalaisessa työelämässä jo vuosikymmeniä heikommasta työmarkkina-asemasta ja epätasa-arvoisesta palkkauksesta.

Naisten palkkapäivä
Naisten palkkapäivä vietettiin jakamalla palkkapäivämateriaalia ohikulkijoille.

Elämme taloudellisesti erittäin haastavaa aikaa ja tuntuukin siltä, että juuri nyt kukaan ei välitä tasa-arvon edistämisestä työelämässä. STTK kantaa tästä huolta. Haluamme pitää tasa-arvoasiat vahvasti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa!

Kun joudumme tekemään vaikeita ratkaisuja Suomen taloudellisen tilanteen korjaamiseksi, tulee myös tasa-arvoasiat ottaa huomioon. Jo korjaustoimenpiteitä valmisteltaessa on arvioitava niiden mahdolliset sukupuolivaikutukset. STTK:n mielestä on epäoikeudenmukaista, että monet maan hallituksen suunnittelemista toimenpiteistä kohdistuvat erityisesti julkisen sektorin matalapalkkaisiin naisiin.

Tällä hetkellä valmistelussa on myös muun muassa laaja Sote-uudistus, jonka henkilöstövaikutusten voidaan arvioida kohdistuvan enemmän naisiin. Nämä sukupuolivaikutukset tulee arvioida jo valmisteluvaiheessa, jotta ne voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa.

Hallitus on parhaillaan tekemässä omaa tasa-arvo-ohjelmaansa ja kannatamme sitä lämpimästi.  Ohjelma tulisi saattaa valmiiksi ripeästi, jotta päästään käytännön toteuttamiseen. Erityisesti kiirehdimme kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman jatkamista: edellinen ohjelma päättyi jo maaliskuussa. Nyt olisi jo kiire saada uusi ohjelma käyntiin. Samapalkkaisuusohjelma on tärkeä väline edistää palkkatasa-arvoa kolmikantaisesti.

Palkkatasa-arvo

STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011 tavoitteenaan havainnollistaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa ja nostaa palkkatasa-arvo julkiseen keskusteluun Suomessa. Seuranta osoittaa, että palkkaero on vuosien aikana kaventunut vain hitusen.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue