Sama palkka samasta työstä – vapautta unohtamatta

Elo Simon, palkkatasa-arvo, Naisten palkkapäivä

Tänä vuonna kuntien ja kuntayhtymien palkkakustannukset ylittävät 16 miljardia euroa. Viidennes kaikista palkansaajista työskentelee kunta-alalla. Tilastokeskuksen mukaan sukupuolten välinen palkkaero kapenee äärimmäisen hitaasti. Yksi siihen vaikuttavista asioista johtuu ammatinvalinnasta ja mahdollisuuksien tasa-arvosta. Kuntien henkilöstöstä nimittäin naisia on peräti 80 prosenttia.

Kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelee lähes 200 000 palkansaajaa. Kuntatyönantajien ammattikohtaiset ja keskimääräiset ansiot kertovat karua kieltään. Julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla ansiot ovat pienempiä ja siten vuosipalkassa oleva miesten ja naisen välinen ero vääjäämättä kasvaa.

Kiintiöt eivät kuitenkaan tilannetta pelastaisi. Nyt naiset ja miehet voivat kouluttautua käytännössä melkein mihin työtehtävään tahansa. Tällainen mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa, että kukin henkilö sukupuolesta riippumatta voi hakeutua kohti haluamiaan päämääriä. Kiintiöittäessä työnhaku voitaisiin joutua tilanteeseen, jossa miesvaltaisille aloille, kuten esimerkiksi hitsariksi, nuohoojaksi, rekkakuskiksi tai raudoittajaksi asetettaisiin sukupuoleen perustuva kiintiö. Tämä johtaisi vain tilanteeseen, jossa haluttua työvoimaa ei olisi tarjolla. Sama tietenkin koskettaisi myös naisvaltaisia aloja. Työvoiman tarjonnan laki ei katso sukupuolta, mutta se huomioi yksilön henkilökohtaiset preferenssit. Silloin palkkanauha saattaa tarpeettomasti lyhetä.

Kun tänään perjantaina vietämme naisten palkkapäivää hieman etukäteen (1.11 on virallinen päivä), on todettava, että samasta työstä pitää saada sama palkka sukupuolesta riippumatta. Naisia pitää kunnioittaa, eikä yhteiskuntamme arvostus näy riittävästi – palkassa.

Vapautta valita haluamansa työ ei kuitenkaan pidä rajoittaa sillä periaatteella, että hallinnollisesti pyrkisimme seksualisoimaan työnhakua. Todellinen tasa-arvo tarkoittaa yhtäläisiä oikeuksia, eikä sukupuolten suosimista hyvässäkään tarkoituksessa. Ihminen on inhimillinen ja meidän omilla valinnoilla pitää jatkossakin olla merkitystä myös palkkaamme. Sama palkka samasta työstä – vapautta unohtamatta. Tänä päivänä ja massiivisen työttömyyden vallitessa tämä on enemmän kuin haastavaa, mutta näihin haasteisiin yhteiskunnan pitää vääjäämättä vastata.

Simon Elo, perussuomalaisten kansanedustaja

Ajankohtaista

7.5.2024

Keskustelua Euroopan taloudesta ja työelämästä – Eurooppa-päivää vietettiin 7.5. Oodissa

Lue
7.5.2024

Usko pois – EU on suomalaisen palkansaajan ystävä

Lue
6.5.2024

SuPer: Kolme ehdokasta SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi – valinta tapahtuu toukokuun liittokokouksessa

Lue
3.5.2024

Palkansaajan ostovoima kohenee hitaasti

Lue
2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue