STTK ja Pro selvittivät: Keskitetty ja liittokohtainen työmarkkinaratkaisu jakavat yritysjohtajien mielipiteitä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Työvoimakustannusten vaikutus liikevaihtoon

Viiden prosentin työvoimakustannussäästöjen nähdään vaikuttavan vain vähän liikevaihtoon.

STTK:n ja Ammattiliitto Pron toimeksiannosta on tutkittu suomalaisyritysten johdon näkemyksiä ajankohtaisiin työmarkkinakysymyksiin.

Seuraavalla sopimuskierroksella liittokohtaiselle ja keskusjärjestötason työmarkkinaratkaisulle on yritysjohtajien joukossa lähes yhtä suuri kannatus. Keskusjärjestötasolla sovittavaa ratkaisua piti oman yrityksensä kannalta parhaimpana tässä tilanteessa 39 prosenttia vastaajista. Liittokierrosta kannatti 41 prosenttia vastaajista. Pienissä yrityksissä on suuryrityksiä enemmän kannatusta keskusjärjestötason työmarkkinaratkaisulle.

– Kysymys näyttää jakavan yritysjohdon mielipiteet vahvasti, ja epätietoisuus on suurta. Tällöin olisi hyvä edetä sen perusteella, miten saadaan varmimmin tuloksia aikaiseksi. Tilanne puoltaisi nyt vakautta ja ennakoitavuutta vahvistavan sopimuksen saavuttamista käynnissä olevissa neuvotteluissa, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Yritysjohtajien arvio on, että viiden prosentin työvoimakustannussäästö ei vaikuta yritysten liikevaihtoon ollenkaan (55 %) tai vain jonkin verran (37 %). Liikevaihdon reippaaseen kasvuun uskoi vain 2 prosenttia vastaajista.

Keskimääräistä enemmän liikevaihdon uskotaan kasvavan teollisuudessa ja rakennusalalla (yhteensä 49 %). Kaupan alalla liikevaihdon arvioidaan pysyvän muuttumattomana keskimääräistä enemmän (68 %) tai jopa vähenevän jonkin verran (8 %). Kaupan alan yrityksissä pelätään ilmeisesti työvoimakustannusten alentamisen heikentävän kotimaista kysyntää. Suurissa, yli sadan miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä usko liikevaihdon kasvuun on heikompaa kuin keskimääriin (33 %).

– Yritysjohdon vastaukset kielivät siitä, minkä monet jo tietävät. Suomalaisyritysten asema kansainvälisillä markkinoilla vahvistuu kilpailemalla hyvillä tuotteilla, ei halvalla hinnalla, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Kilpailukykyloikka näkyisi pienissä yrityksissä

61 prosenttia vastaajista uskoo, että yritys lisää työpaikkoja Suomessa, jos kymmenen prosentin kilpailukykyloikka toteutuu seuraavan kahden vuoden aikana. Kaupan ja muiden palvelujen aloilla yritykset näkevät työpaikkojen lisääntyvän enemmän kuin teollisuudessa ja rakentamisessa.

Vain alle puolet uskoo yrityksiensä investoivan lisää kilpailukykyloikan toteutuessa (49 %). Teollisuudessa ja rakennusalalla investointien uskotaan lisääntyvän kauppaa ja muita palveluja voimakkaammin. Suuret, yli sadan miljoonan euron liikevaihdon yritykset näkevät investointien (41 %) tai työpaikkojen lisääntyvän (53 %) vähemmän kuin pienet yritykset. Pienissä, 1,1 – 2 miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä nähdään työpaikkojen (71 %) ja investointien (59 %) lisääntyvän eniten.

Kilpailukykyloikka vaikuttaa tutkimuksen vastausten valossa parantavan vähemmän suurten

yritysten kuin pienten kotimarkkinayritysten toimintaedellytyksiä. Näin ollen sen vaikutus vientiin voi olla oletettua heikompi.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:n puhelinhaastatteluina 5. – 8.10. 2015 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin yhteensä 400. Näistä 300 tehtiin 5 – 250 henkilöä työllistävien yritysten keskuudessa. 101 haastattelua tehtiin yli 250 henkilöä työllistävien yritysten keskuudessa.

Linkki tutkimukseen:

Taloustutkimus-kysely-yrityksille-ajankohtaisista-tyomarkkina-asioista (keskeiset tutkimustulokset kalvosarjassa)

Taloustutkimus-kysely-yrityksille-ajankohtaisista-tyomarkkina-asioista-vastaustaulukot (vastaukset taulukossa)

Kommentit tutkimukseen: Puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puhelin 040 509 6030

Puheenjohtaja Jorma Malinen, Ammattiliitto Pro, puhelin 050 576 0389

***

STTK: Uusi työmarkkinamalli tarvitsee onnistuakseen jämäkkää koordinaatiota

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue