Kesäduunari-infoon yli 550 yhteydenottoa – talvikaudella tukea liitoista

Kesäduunari-info, kesätyö

SAK, STTK ja Akava muistuttavat, että nuoren kannattaa liittyä ammattiliittoon jo opiskeluvaiheessa, vaikka opintojen ohessa työskentely olisi vain osa-aikaista.

– Palkansaajajärjestöjen yhteinen Kesäduunari-info on tältä kesältä päättynyt, mutta jäsenet saavat liitoista oikeudellista neuvontaa ja tukea ympäri vuoden mahdollisissa ongelmatilanteissa. Liittoihin voi liittyä myös opiskelijajäseneksi ja tämä on yleensä ilmaista, toteaa kesäduunarineuvoja Sini Siikström.

Suurin osa kesätyönantajista toimii vastuullisesti ja heidän nuorille tarjoamansa kokemus työelämästä on tärkeää. Huolestuttava piirre on kuitenkin suullisten sopimusten ja nollatyösopimusten yleisyys kesätöissä.

– Lähes viidennes palveluun yhteyttä ottaneista ja työsopimuksen muodon ilmoittaneista työskenteli suullisen sopimuksen varassa. Vielä suurempi osa oli tehnyt kesätyöstään nollasopimuksen. Näissä tapauksissa työvuorolistat toimitettiin usein myöhässä ja vuoroja peruttiin lain tai työehtosopimuksen vastaisesti lyhyellä varoitusajalla.

Kun riskinä on tuntien putoamien nollaan, nuori ei aina uskalla keskustella työn epäkohdista työnantajansa kanssa.

– Ongelmatilanteet olivat usein kasautuneita ja juonsivat juurensa työsopimuksen solmimisvaiheeseen. Kun nuori soitti yhdestä asiasta, paljastui muitakin selvitettäviä asioita. Nuori oli saanut toisenlaisen käsityksen työsuhteesta työhaastattelussa tai hän ei ymmärtänyt työehtojen merkitystä työsopimusta allekirjoittaessaan. Keskeiset ehdot, kuten työaika ja palkka olivat saattaneet jäädä myös kokonaan sopimatta.

Palvelua käyttävät myös nuorten läheiset sekä etenkin pienemmät työnantajat

Siikströmin mukaan välillä on mahdotonta sanoa, tiesikö työnantaja lain ja työehtosopimusten määräyksistä vai yrittikö hän siirtää yrittäjäriskiä nuorelle ja käytti hyväksi tämän ymmärtämättömyyttä.

Nuoret tuntevat hyvin Kesäduunari-infon, joka toimi kymmenettä kesää. Yhteydenotot ovat lisääntyneet vuosittain. Palvelua käyttävät myös nuorten läheiset sekä etenkin pienemmät työnantajat. Eniten kysymyksiä tulee palkoista, työajoista, palkkasaatavista ja työsuhteen ennenaikaisista päättämisistä.

Kesäduunarineuvojan pressikuvat voi ladata osoitteesta www.dropbox.com/sh/ro14nq5fylb2ra4/JTA3cqZlXB (Kuvat: Patrik Lindström).

Kesäduunari-infon logo on ladattavissa osoitteesta www.kesaduunari.fi.

Lisätiedot

Kesäduunarineuvoja Sini Siikströmin haastattelut:

SAK:n tiedottaja Pauli Vento, 040 522 3611

SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela, 040 534 0577

STTK:n opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen, 044 777 7089

Akavan asiantuntija (nuoret aikuiset ja työelämä) Miika Sahamies, 050 530 5366

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue