Johdon palkkiot yhtiökokouksen päätettäväksi

Tasa-arvoinen palkkaus

Stephen Elopin jättisuuri palkkio herättää syystä suomalaisissa ihmetystä. Se näyttää ulospäin kohtuuttomalta.  Suomessa ja muualla maailmassa alkaa kansalaisten mitta täyttyä johdon ylisuuria palkkioita ja erilaisia palkitsemisjärjestelmiä kohtaan.  Ne näyttävät kannustavan lyhytjänteiseen toimintaan eikä niissä ole yhteyttä suoritukseen.

Sveitsi siirtämässä päätösvallan johdon palkkioista yrityksen hallituksilta yhtiökokoukselle

Esimerkiksi Sveitsissä meni tämän vuoden keväällä läpi kansalaisaloite, joka siirtäisi päätösvallan johdon palkkioista yrityksen hallituksilta yhtiökokoukselle. Lisäksi Sveitsin kansalaisaloitteeseen sisältyi muun muassa allekirjoituspalkkioiden ja kultaisten kädenpuristusten kieltäminen. Euroopan Komissio on kaavaillut, että osakkeenomistajilla olisi oikeus äänestää palkka- ja palkkiokäytännöistä.

Nykyisin Suomessa yrityksen johdon palkasta ja palkkioista päätetään yhtiön hallituksessa.  Mielestäni Suomessakin olisi syytä harkita osakeyhtiölain pikaista uudistamista siten, että yhtiökokous eli yrityksen omistajat saisivat oikeuden päättää johdon palkkioista. Uskon, että lisääntyvä avoimuus ja asioiden julkinen käsittely yhtiökokouksessa olisi omiaan hillitsemään palkkioita.

Mielestäni Suomessakin olisi syytä harkita osakeyhtiölain pikaista uudistamista siten, että yhtiökokous eli yrityksen omistajat saisivat oikeuden päättää johdon palkkioista.

Lisäpohdintaa vaatii mielestäni se, tulisiko palkitsemista rajata lakisääteisesti esim. kieltämällä tietyt palkitsemisen muodot tai asettamalla kattoja palkkioille. Elävä elämä on osoittanut sen, että palkkausjärjestelmiä laativat konsultit ovat luova ammattikunta.

Jos hallitus ei lähde asiassa liikkeelle tai ellei asia nouse eduskunnan käsittelyyn lakialoitteen kautta, en pitäisi mahdottomana, että Suomessakin ruohonjuuritasolla aktivoidutaan asiassa kansalaisaloitteen laatimiseksi.

***

STTK: Palkansaaja tienannut tänään pörssipomon päiväpalkan – ero tuloissa kasvanut rajusti

STTK:n kahdeksan teesiä palkitsemisesta

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue