Finska regeringen ifrågasätter den nordiska avtalsmodellen

Finlands regering har idag presenterat ett åtgärdspaket på arbetsmarknadens område som ska införas genom påtvingad lagstiftning när rådande kollektivavtal löper ut och som ska omfatta kommande avtal så att parterna inte kan avtala om andra lösningar. Agerandet riskerar att rasera den finska förhandlingskulturen och avtalsmodellen.

– Förhandlingar mellan självständiga parter på arbetsmarknaden är kärnan i den nordiska kollektivavtalsmodellen och ett fundament för den nordiska samhällsmodellen. Den finska regeringen tar avstånd från den nordiska modellen när man inskränker på parternas förhandlingsfrihet. Det är fullständigt oacceptabelt utifrån grundläggande rättigheter i arbetslivet.
säger NFS generalsekreterare Magnus Gissler.

Åtgärderna som inskränker på parternas förhandlingsfrihet har ifrågasatts både i relation till grundlagen och de internationella konventioner som landet förbundit sig till.

De åtgärder som i dag presenterats har som mål att öka landet konkurrenskraft genom att öka produktiviteten med 5 procent och presenteras som lösning för det uteblivna samhällsfördraget.
Förslaget innehåller följande åtgärder; Trettondag och Kristihimmelsfärdsdag blir lediga dagar utan lön. Införande av en oavlönad karensdag vid sjukdom som efterföljs av 7 dagar då 80 % av lönen utbetalas. Övertidsersättning minskar med 50 %, söndagsersättningen sänks från 100 % till 75 %, årssemester för offentligt anställda förkortas från 38 dagar till 30 dagar och Socialskyddsavgiften för privata arbetsgivare sänks med 1,72procentenheter. Därtill vill man förbättra tryggheten för uppsagda, så att man utöver lönen för uppsägningstiden får omskolning eller sysselsättningsåtgärder. Man förlänger också rätten till arbetshälsovård vid uppsägning. Företag kommer också att få en ersättning på 2 500 euro för familjelediga föräldrar som återvänder till jobbet.

www.nfs.net

Senaste artiklarna

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar