STTK:n lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle
Lausunnon keskeinen sisältö
Esitykset rahoituksen laskentaperusteiksi ovat osin kannatettavia. Erityisesti opiskelijoiden lähtötason huomioiminen opiskelijavuosien perusteella jaettavassa rahoituksessa laskentaperusteissa on tärkeää ammatillisen koulutuksen yhteiskuntavastuun toteutumisen näkökulmasta. Opiskelijoiden lähtötason huomioiminen myös rahoitusperusteissa luo koulutuksen järjestäjille paremmat edellytykset tarjota riittävistä tukea ja opetusta sitä tarvitseville opiskelijoille.
STTK suhtautuu edelleen hyvin kriittisesti jatkuvan oppimisen rahoitusta koskeviin painotuksiin. Esityksen mukaiset rahoituksen painokertoimet kannustavat koulutuksen järjestäjiä suuntaamaan koulutusta voimakkaasti vailla aiempaa tutkintoa oleville ja työttömille. Tämä on periaatteessa kannatettavaa, mutta samanaikaisesti työikäisten kouluttautumisen tarpeet tulevat liian heikosti tunnistetuiksi ja huomioiduiksi. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot tulisi tunnistaa paremmin väylänä osaamis- ja koulutustason nostoon. Esityksissä tulisi myös paremmin tunnistaa ammatillisen koulutuksen ja tutkintojen merkitys alanvaihtajille. On huomattava, että tutkinnon osien painottamisen tarkoituksenmukaisuudessa on alakohtaisia eroja. Jatkossakin ammatillisen koulutuksen kautta tulee olla mahdollista kouluttautua ja pätevöityä uuteen ammattiin työuran aikana.
Lausuntonne koskien asetuksen 3 lukua (työelämäpalaute)
Esitykset koskien työelämänpalautteen keräämistä ja palautteen huomioimista rahoitusperusteena ovat kannatettavia. Työelämäpalaute on opiskelijapalautteen ohella tarkoituksenmukainen väline huomioida koulutuksen laatu myös rahoitusta jaettaessa.
Lisätietoja STTK:ssa: Riina Nousiainen