Raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei vähene työsuhdeturvaa heikentämällä

Lisätietoja:

Ville Kirvesniemi

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä. 

Sosiaali- ja terveysministeriön alla toimivan Työelämän tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmän toimikausi päättyi 28. helmikuuta. Toimeksiantona oli Orpon hallitusohjelman mukaisesti muun muassa kohdistaa tehokkaampia keinoja raskauteen ja perhevapaaseen perustuvan syrjinnän ehkäisyyn. Työryhmä listaa lainsäädäntöehdotuksia raskaus- ja perhevapaasyrjintään puuttumiseksi loppuraportissaan.  

Tilastokeskuksen viime vuonna toteuttaman selvityksen perusteella joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää Suomessa. Tyypillisesti raskaus- ja perhevapaasyrjintä liittyy muun muassa määräaikaisen työsopimuksen jatkamatta jättämiseen sekä perhevapaalta palaamiseen.  

Samaan aikaan työryhmän toimikauden aikana hallitus on valmistellut merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden työsuhdeturvaan. Näitä heikennyksiä ovat esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden solmiminen ilman perustetta vuoden ajaksi sekä henkilöperusteisen irtisanomissuojan heikentäminen.  

– Kun otetaan huomioon raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tyypillisimmät ilmenemismuodot, valmisteilla olevat lainsäädäntötoimet ovat ristiriidassa työryhmän tavoitteiden kanssa, STTK:n juristi Ville Kirvesniemi sanoo. 

– Muutosten kielteiset vaikutukset raskaus- ja perhevapaasyrjintään tulevat olemaan paljon merkittävämpiä kuin työryhmän esittämät toimet turvan parantamiseksi. Tästä syystä hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät eivätkä vähennä raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä.

Työryhmän lainsäädäntöehdotukset eivät ole riittäviä  

Palkansaajakeskusjärjestöt ehdottivat työryhmän toimikauden aikana useita lainsäädännöllisiä keinoja syrjintään puuttumiseksi, joista suurin osa ei kuitenkaan päätynyt yhteisesti esitetyksi ehdotukseksi raporttiin. STTK pitää tätä erittäin valitettavana ottaen huomioon, miten pitkään jatkuneesta, haitallisesta ja laajasta ilmiöstä raskaus- ja perhevapaasyrjinnässä on kyse.  

Lisäksi STTK korostaa, että työryhmän loppuraportissa esitettävät lainsäädäntöehdotukset ovat enimmäkseen kosmeettisia eivätkä missään nimessä riittäviä vähentämään raskaus- ja perhevapaasyrjintää.  

– Esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden osalta loppuraportissa ehdotetaan vain selvennyksiä laissa käytettyihin sanamuotoihin. Korjaus ei missään määrin ole riittävä – varsinkaan, kun on tiedossa, että syrjintä on tyypillistä nimenomaan määräaikaisissa työsuhteissa, joihin ollaan jo tekemässä merkittäviä heikennyksiä, Kirvesniemi sanoo. 

Vaikka ehdotetut toimenpiteet ovat riittämättömiä, STTK:n mielestä niitä tulee edistää, jotta raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kitkemiseen saataisiin edes joitakin lisätyökaluja tällä hallituskaudella.  

Lisätietoja STTK:ssa: Ville Kirvesniemi, puhelin 040 681 8312.   

Ajankohtaista

30.4.2025

ERTO: Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu

Lue
30.4.2025

Yhteisymmärrys kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksista saavutettu – ”Tämä osoitti neuvottelujärjestelmän toimivuuden”

Lue
30.4.2025

Tehy, KT ja muut järjestöt: Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Lue
30.4.2025

Asbestityötä ja työsuojelun ammattipätevyyttä koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
29.4.2025

Jyty: Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman irtisanominen on valitettava käänne

Lue
29.4.2025

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan 

Lue
28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue
28.4.2025

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Lue