Tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmän toimeksiantoon liittyen tänään on julkaistu oikeudellinen selvitys raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä.
Sosiaali- ja terveysministeriön alla työskentelee parhaillaan työelämän tasa-arvo- ja perhevapaat -työryhmä, joka käsittelee hallitusohjelman työelämän tasa-arvoa ja perhevapaita koskevia toimenpiteitä. Ryhmä keskittyy ennen kaikkea raskaus- ja perhevapaasyrjintään ja perhevapaisiin liittyviin kysymyksiin.
Työryhmän toimeksiantoon liittyen tänään on julkaistu oikeudellinen selvitys raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä. Selvitys pyrkii vastaamaan muun muassa siihen, miten nykyinen lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö toimivat raskaus- ja perhevapaasyrjinnän estämiseksi, miten oikeussuojan saatavuus toteutuu nykyjärjestelmässä ja mitkä asiat nykyisessä lainsäädännössä ja oikeuskäytännössä toimivat hyvin ja missä on ongelmia.
Selvityksen johtopäätöksissä on esitetty useita suosituksia, joilla raskaus- ja perhevapaasyrjintään voitaisiin puuttua. Suosituksista esiin nousee muun muassa tarve täsmentää tasa-arvolakia kiellettyjen syrjintätilanteiden selkeyttämiseksi. Toisaalta suosituksissa näkyy myös tiedottamisen tärkeys ja ylipäätään tiedon tuottaminen raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ympärillä. Yksi keskeinen suositus selvityksessä on, että työ- ja elinkeinoministeriön määräaikaisuushankkeen yhteydessä tulisi varmistaa, että muutokset eivät heikentäisi raskaana olevien ja perhevapaata käyttävien suojaa syrjinnältä.
STTK:n mielestä raskaus- ja perhevapaasyrjintä on työelämän sitkeä ongelma, joka ei sieltä katoa pelkästään tiedottamisella tai informoinnilla.
– Tarvitaan konkreettisia lainsäädäntömuutoksia, joilla turvataan raskaana olevien ja perhevapaata käyttävien asema tulevaisuudessa paremmin. Tärkeää olisi myös, että raskaus- ja perhevapaasyrjintää ei muutoksilla tehtäisi työnantajille ainakaan entistä helpommaksi, juristi Ville Kirvesniemi toteaa.
STTK:n mielestä maan hallituksen toimet, joilla se aikoo heikentää nykyistä sääntelyä määräaikaisiin työsopimuksiin ja irtisanomissuojaan liittyen, ovat täysin kestämättömiä suhteessa siihen, miten kielteisiä vaikutuksia muutoksilla olisi ennen kaikkea raskaana oleviin ja perhevapaata käyttäviin.
Lisätietoja STTK:ssa: Ville Kirvesniemi, puhelin 040 681 8312.