STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Työmarkkinajärjestöjen työryhmä valmistelee parhaillaan toimia työeläkejärjestelmän uudistamiseksi. Työ pohjautuu hallitusohjelmaan ja tavoite on valmistella ehdotukset mahdollisia jatkotoimia varten ensi tammikuun loppuun mennessä. Jos yhteisymmärrys uudistuksen sisällöstä löytyy, lainsäädännön valmistelu alkaa sosiaali- ja terveysministeriön johdolla yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

STTK:n hallitus painottaa, että eläketurvan uudistamisessa on pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti. Työeläkejärjestelmämme tärkein tavoite on turvata eläkkeet. Tällä hetkellä se on hyvässä kunnossa ja nyt käytävissä neuvotteluissa on kyse enemmänkin määräaikaishuollosta kuin tarpeesta tehdä suuria muutoksia. 
– Vuoden 2017 uudistus on toiminut kuten toivottiinkin. Eläkkeelle siirtymisikä on noussut jopa arvioitua nopeammin ja työurat ovat pidentyneet. Myös eläkejärjestelmän rahoituksen pitkän aikavälin näkymät ovat hyvät, puheenjohtaja Antti Palola painottaa.

Eläkejärjestelmää kehitettäessä katse on STTK:n mielestä suunnattava pitkälle horisonttiin. Eläkkeiden riittävyys on turvattava pitkällä aikavälillä eri sukupolville ja siksi järjestelmän on oltava rahoituksellisesti vakaalla pohjalla. 
– Suomalainen malli on perusperiaatteiltaan vahva. Luottamusta tulevaisuuden eläkkeisiin lisäävät aika ajoin tehtävät uudistukset ja ansaittujen eläkkeiden osalta perustuslain takaama vahva suoja.

Vaikka työeläkejärjestelmä on kunnossa, on huolehdittava siitä, että se sellaisena myös pysyy. 
– Usein kuulee sanottavan, että olen itse maksanut eläkkeeni. Näinhän asia ei ole, vaan työssä olevat maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet työeläkemaksun muodossa. Eläkemaksun rinnalla tärkeässä roolissa ovat sijoitustoiminnan tuotot. Tällä hetkellä eniten huolta aiheuttaa alhainen syntyvyys, joka pidemmällä aikavälillä merkitsee sitä, että maksajat vähenevät. Syntyvyys on suurempi yhteiskunnallinen haaste, johon eläkejärjestelmä itsessään ei voi vastata, Palola huomauttaa.

Syntyvyyden ohella maahanmuuttajien nykyistä korkeampi työllisyys on eläkejärjestelmän näkökulmasta tärkeä tekijä. 
– Mutta sekin on asia, jota eläkejärjestelmä ei ratkaise, Palola toteaa.

Taikatemppuja ei tarvita

STTK:n hallitus korostaa, että eläkejärjestelmän uudistamisesta neuvoteltaessa pöydässä ovat eläkemaksun suuruus, sijoitustoiminnan tuotot ja eläke-etuudet. 
– Mitään taikatemppuja ei ole eikä tarvita, vaan tästä kolmiosta ratkaisuja on haettava myös tässä uudistuksessa, Antti Palola tiivistää. 

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030. 

Ajankohtaista

13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue
10.1.2025

Tekoäly tulee – vai tuleeko älytön teko?

Lue
9.1.2025

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
9.1.2025

Tehy lopettaa viestinnän X:ssä – Propaganda ja vihanlietsonta tukahduttavat kansalaisten sananvapauden sekä aiheuttavat turvallisuusuhkaa

Lue
9.1.2025

Viestintäasiantuntija Linda Horttanainen aloitti STTK:ssa

Lue
8.1.2025

Tehy: Valtion rahoitusvaje pakottaa taas leikkaamaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja potilasturvallisuudesta – ensihoitajia vähennetään eri puolilla Uuttamaata

Lue
2.1.2025

Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi

Lue