Tehy, SuPer ja Erto: Yksityiselle terveyspalvelualalle uusia lakkovaroituksia sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Ammattijärjestöt Tehy, SuPer ja Erto eli Sote ry antaa uusia lakkovaroituksia.

Kaksi uutta yhden päivän lakkoa kohdistuu kuvantamisessa tehtävään työhön Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin sekä SYNLAB Suomeen. Lakot kuvantamisessa tehtävään työhön toteutetaan tiistaina 11.6.2024 ja torstaina 13.6.2024 klo 00.01–23.59.

Lisäksi kaksi uutta yhden päivän lakkoa kohdistuu laboratoriossa tehtävään työhön kohdennetuissa yrityksissä Mehiläisessä, Terveystalossa ja Pihlajalinnassa sekä SYNLAB Suomessa ja Vita Laboratorioissa. Lakot toteutetaan keskiviikkona 12.6.2024 ja perjantaina 14.6.2024 klo 00.01–23.59.

Määräaikainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto heti voimaan

Sote ry julistaa myös määräaikaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä tilapäisen siirron kiellon. Ne alkavat tänään maanantaina 27.5. klo 15 ja päättyvät maanantaina 10.6.2024 klo 15.

Toimet kohdistuvat Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin ja Oral Hammaslääkäreihin. Tilapäisen siirron kiellon aikana Tehyn, SuPerin tai Erton jäseniä ei saa siirtää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan.

Työtaistelutoimien syynä on se, että Terveyspalvelualan työriidan sovittelussa työnantajan palkkaesitykset ovat olleet riittämättömiä. Korkeampia palkankorotuksia tarvitaan, koska terveyspalvelualalla taulukkopalkat ovat jääneet huomattavasti alle julkisen puolen sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen. Palkkaerot ovat entisestään kasvaneet sen jälkeen, kun sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän uudistus alkoi helmikuussa.

Esimerkiksi Mehiläinen Länsi-Pohjassa tehtäväkohtaiset palkat ovat kaikissa tehtävissä, kuten tehohoidossa, akuuttiosastolla ja synnytyssalissa 200–350 euroa pienemmät kuin Lapin hyvinvointialueella. Mehiläinen Länsi-Pohjassa sairaanhoitajan tai kätilön palkka vastaa Lapin hyvinvointialueen lähihoitajan palkkaa. Vastaavasti lähihoitajan palkat ovat jääneet merkittävästi verrattuna julkisen sektorin palkkoihin.

Sote ry:n aiemmin ilmoittama yhden vuorokauden lakko toteutuu tiistaina 28.5.2024 klo 00.01–23.59 kuvantamisessa tehtävässä työssä.

Lisätietoja lakkokohteista verkkosivuilla: Lakkokohteet

Lisätiedot:
Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri, vappu.okkeri@tehy.fi, puh. 0400-913 230
SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens, pia.zaerens@superliitto.fi puh. 050-385 8042
Erto ry:n järjestöpäällikkö Soile Lindstedt, soile.lindstedt@erto.fi, puh. 040-723 6906

Ajankohtaista

19.6.2024

Ay-liike on vastavoima työelämää heikentäville voimille

Lue
17.6.2024

Hoivatalous ei aina kestä päivänvaloa

Lue
17.6.2024

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lue
15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue