STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lisätietoja:

Patrizio Lainà

pääekonomisti

Profiili
valtion talousarvioesitys

Hallitus on päättänyt kehysriihessään kolmen miljardin euron lisäsopeutuksesta. Koska Suomi on jo taantumassa, STTK:n mielestä riski on, että näin merkittävä lisäsopeutus ensi vuonna pidentää taantumaa entisestään.

– Hallitus ei puuttunut riittävästi Suomen julkisen talouden keskeisimpään ongelmaan eli kokonaisveroasteen romahdukseen. Kokonaisveroaste laskee hallituskauden aikana noin kahdeksan miljardia, mutta kehysriihessä tehtiin veropäätöksiä ainoastaan vajaan kahden miljardin euron edestä, pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

Sopeutus on hallituksen toimenpiteissä pahasti epätasapainossa painottuen leikkauksiin. Arvonlisäveron kiristäminen puolestaan syö pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Sosiaaliturvan varassa oleville alv:n korotusta ei kompensoida edes osittain, sillä indeksitarkistukset ovat jäissä.

– Valmiste- ja liikenteen verotus olisi kannattanut kiinnittää indeksiin. Yhdessä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen korjaamisen kanssa verotuloja olisi saatavissa yli miljardi. Samalla verojärjestelmän vääristymiä olisi voitu vähentää, Lainà pohtii.

STTK muistuttaa, että yrityksiä tuettiin merkittävästi koronapandemiassa. Sen jäljiltä palkansaajia osallistettiin työttömyysvakuutusmaksun alennuksen kanavointiin jo budjettiriihessä 200 miljoonan euron verran.

– Työnantajien osallistaminen on tervetullutta, mutta samalla Suomi lähtee mukaan eurooppalaiseen valtiontukikilpailuun tarjoilemalla ulkomaalaisille yrityksille verohuojennuksia. Tätä ei voi pitää oikeudenmukaisena, Lainà toteaa.

Myönteistä STTK:n mielestä on suurituloisten ottaminen vihdoin mukaan sopeutustoimiin.

Sote-säästöille ei perusteita

Sote-säästöt heikentävät Suomen terveydenhuoltojärjestelmää entisestään.

– Asiakasmaksujen korotukset sekä hoitajamitoituksen ja hoitotakuun heikentäminen ovat hyvin ongelmallisia. Lyhytjänteiset säästöt vain lisäävät pitkän aikavälin kustannuksia, sanoo Patrizio Lainà.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue