Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Uusi hallitus on suunnittelemassa isoja muutoksia sosiaaliturvaan, ja se aiheuttaa opiskelijapiireissä ennenaikaisesti harmaita hiuksia.  

Opiskelijoiden toimeentulo on jo ennestään monella äärirajoilla. Nyt esitettävät heikennykset muun muassa asumis- ja aikuiskoulutustukeen nostavat stressitasoja. Budjettiriihessä päätetyt opintotuen indeksikorotusten jäädytykset tulevat entisestään aiheuttamaan murhetta opiskelijoiden keskuudessa.  

STTK-Opiskelijat ilmaisi jo hallitusohjelman julkistuksen jälkeen tyytymättömyytensä kirjauksiin, jotka heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa, mutta nyt viesti vain vahvistuu. Opiskelijoiden toimeentuloa ei voida vuosi toisensa jälkeen heikentää ilman vaikutuksia.  

Jo nyt näemme loppuun palaneita nuoria, jotka ovat erittäin väsyneitä työelämään tullessaan. Sairauseläkkeet mielenterveysongelmiin liittyen ovat nousussa ja sairauslomia myönnetään yhä enemmän työuupumuksen vuoksi. Kun opintojen aikana joutuu painamaan töitä ja koulua jopa 14 tuntia vuorokaudessa, ei ole ihme, että valmistuessaan on jo uupunut. Nyt jos koskaan pitäisi yhteiskuntana herätä siihen, että nuoret tarvitsevat tukea ja rauhaa opiskeluiden ajalle. 

Jo nyt näemme loppuun palaneita nuoria, jotka ovat erittäin väsyneitä työelämään tullessaan.

Toimeentulon ollessa yksi suurimmista opiskelijan stressiaiheista sitä ei voida sivuuttaa kehottamalla opiskelijoita menemään töihin. Toimeentuloon tarvitaan konkreettisia panostuksia, jotka eivät itsessään aiheuta ongelmia tulevaisuudessa. Opintorahaa on syytä kehittää päämäärätietoisesti nousevien elinkustannusten mukana. Lainapainotteisuuteen siirtyminen tulee aiheuttamaan vakavia ongelmia varallisuuden kehittymiseen tulevaisuudessa. Yhä useammalla opiskelijalla lainamäärät ovat jo kymmenissä tuhansissa euroissa. Korkojen noustessa kyse ei todellakaan ole ilmaisesta lainasta, kuten on väitetty. Laina tulee lopulta maksamaan monelle todella paljon.  

Usein kuulee puhuttavan, että opintotuki on täysin vastikkeetonta ja ilmaista rahaa laiskoille opiskelijoille. Kuitenkin opintotukea nostaakseen opiskelijan on edistettävä opintojaan määrätyn verran vuoden aikana. Opintotuki ei siis ole vastikkeetonta rahaa, jota jaetaan muutamille onnekkaille, vaan konkreettinen sijoitus Suomen tuleviin ammattilaisiin. Sen arvoa on vaikea mitata nykyhetkessä, mutta tulevaisuudessa jokainen opiskelijoihin ja koulutukseen sijoitettu euro tulee olemaan moninkertaisesti itsensä arvoinen.  

On siis kovin lyhytnäköistä hallitukselta lähteä säästämään opiskelijoiden hyvinvoinnista. Sen vaikutukset tulevat näkymään jo lähivuosina, mutta erityisesti tulevina vuosikymmeninä kasvavina varallisuuseroina, ammattilaisten puutteena ja yhä lisääntyneinä sairaseläkkeinä.  

Markus Wright 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja. 

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue