Palkka- ja sopimuspolitiikka tärkeitä työkaluja sama­­­­palk­kai­s­uuden edistämisessä

Tänään on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Työehtosopimusten sukupuolivaikutukset samapalkkaisuuden näkökulmasta -hankkeen tutkimusraportti.

Raportissa suositellaan palkka-avoimuuden lisäämistä, kaikkien palkanosien ja etuuksien ottamista kokonaistarkasteluun, sukupuolten tasa-arvon ottamista osaksi neuvottelukulttuuria ja sopimuksiin sekä satsauksia tasa-arvo-osaamisen lisäämiseen sopimusten sukupuolivaikutusten arvioinnissa ja palkkausjärjestelmissä.

STTK kannattaa esitettyjä suosituksia.
─ Esimerkiksi palkka-avoimuuden merkittävä lisääminen on samapalkkaisuusperiaatteen toteuttamisen välttämätön edellytys, juristi Katariina Sahlberg toteaa.

Raportin perusteella työehtosopimusten neuvottelukulttuuria olisi kehitettävä siten, että tasa-arvotavoitteet otettaisiin paremmin huomioon. Palkkatasa-arvon näkökulmasta kehittyneimmissäkin sopimuksessa on kehittämistarpeita.
─ Palkka- ja sopimuspolitiikka on merkittävä työkalu samapalkkaisuuden edistämisessä, Sahlberg painottaa.

Uuden hallituksen ohjelmassa on todettu, että hallitus edistää palkka-avoimuutta EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti. STTK huomauttaa, että minimisäännösten kansallinen toimeenpano on EU:n jäsenvaltioissa pakollista, eli se ei ole erityinen edistämistoimi.
─ Tasa-arvon edistämiseen tähtäävien toimenpiteiden pitäisi olla paljon kunnianhimoisempia. EU:n palkka-avoimuusdirektiivi ei yksin tilkitse nykyisiä kansallisia ongelmia. Esimerkiksi yksilön oikeussuoja ei parane riittävästi pelkästään direktiivin minimisäännösten toimeenpanolla, Katariina Sahlberg sanoo.

Lisätietoja STTK:ssa: Katariina Sahlberg, puhelin 040 564 6639.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue