Palkka- ja sopimuspolitiikka tärkeitä työkaluja sama­­­­palk­kai­s­uuden edistämisessä

Tänään on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Työehtosopimusten sukupuolivaikutukset samapalkkaisuuden näkökulmasta -hankkeen tutkimusraportti.

Raportissa suositellaan palkka-avoimuuden lisäämistä, kaikkien palkanosien ja etuuksien ottamista kokonaistarkasteluun, sukupuolten tasa-arvon ottamista osaksi neuvottelukulttuuria ja sopimuksiin sekä satsauksia tasa-arvo-osaamisen lisäämiseen sopimusten sukupuolivaikutusten arvioinnissa ja palkkausjärjestelmissä.

STTK kannattaa esitettyjä suosituksia.
─ Esimerkiksi palkka-avoimuuden merkittävä lisääminen on samapalkkaisuusperiaatteen toteuttamisen välttämätön edellytys, juristi Katariina Sahlberg toteaa.

Raportin perusteella työehtosopimusten neuvottelukulttuuria olisi kehitettävä siten, että tasa-arvotavoitteet otettaisiin paremmin huomioon. Palkkatasa-arvon näkökulmasta kehittyneimmissäkin sopimuksessa on kehittämistarpeita.
─ Palkka- ja sopimuspolitiikka on merkittävä työkalu samapalkkaisuuden edistämisessä, Sahlberg painottaa.

Uuden hallituksen ohjelmassa on todettu, että hallitus edistää palkka-avoimuutta EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti. STTK huomauttaa, että minimisäännösten kansallinen toimeenpano on EU:n jäsenvaltioissa pakollista, eli se ei ole erityinen edistämistoimi.
─ Tasa-arvon edistämiseen tähtäävien toimenpiteiden pitäisi olla paljon kunnianhimoisempia. EU:n palkka-avoimuusdirektiivi ei yksin tilkitse nykyisiä kansallisia ongelmia. Esimerkiksi yksilön oikeussuoja ei parane riittävästi pelkästään direktiivin minimisäännösten toimeenpanolla, Katariina Sahlberg sanoo.

Lisätietoja STTK:ssa: Katariina Sahlberg, puhelin 040 564 6639.

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue