STTK painottaa työelämän monimuotoisuuden edistämistä sekä syrjinnän ja rasismin vastaiseen työhön sitoutumista

mies ja pride-kaulanauha

Edistämällä työelämän monimuotoisuutta voidaan vähentää ennakkoluuloja yhteiskunnassa myös laajemmin. Työelämässä tapahtuva syrjintä voi usein olla tiedostamatonta ja tahatonta, mutta työnantajalla on aina vastuu poistaa syrjintää ja toimia ennaltaehkäisevästi. Se vaatii tietoisuuden ja ymmärryksen lisäämistä työpaikoilla.

STTK painotti työelämän kehittämisen näkökulmaa ollessaan kuultavana työryhmässä, joka valmistelee valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

STTK on jo aiemmin esittänyt, että työpaikkojen yhdenvertaisuussuunnitelman laatimisvelvoitteen henkilöstöraja (vähintään 30 hlöä työllistävä työpaikka) tulisi laskea 10 henkilöön. Työnantajalle tulisi myös säätää velvoite suunnitelman säännöllisestä päivittämisestä.

Tietoisuuden lisääminen on konkreettinen toimi alkuperään liittyvän segregaation purkamiseksi, kuten henkilöiden työelämäänpääsyyn tai koulutusta vastaavaan työhön työllistymisen helpottamiseksi. STTK on myös esittänyt erityistä maahan muuttaneiden naisten työllisyysohjelmaa.

Konkreettinen keino yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseen ja rakenteellisen eriarvoisuuden ehkäisemiseen olisi lainsäädäntöhankkeiden yhdenvertaisuusvaikutuksien arviointi ja havaittujen puutteiden korjaaminen.

Yhdenvertaisuus on ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien lähtökohta, jonka tulisi näkyä kaikkialla yhteiskunnassa myös aktiivisena rasismin vastaiseen työhön sitoutumisena niin toimeenpano- ja lainsäädäntövaltaa käyttävien henkilöiden kuin julkisyhteisöjen toiminnassa.

Lue STTK:n lausunto valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa valmistelevalle työryhmälle.

Ajankohtaista

10.5.2024

Lausunto kirkolliskokouksen ehdotuksesta hallituksen esitykseksi laiksi yhteistoiminnasta evankelis-luterilaisessa kirkossa ja siihen liittyviksi laeiksi

Lue
7.5.2024

Keskustelua Euroopan taloudesta ja työelämästä – Eurooppa-päivää vietettiin 7.5. Oodissa

Lue
7.5.2024

Usko pois – EU on suomalaisen palkansaajan ystävä

Lue
6.5.2024

SuPer: Kolme ehdokasta SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi – valinta tapahtuu toukokuun liittokokouksessa

Lue
3.5.2024

Palkansaajan ostovoima kohenee hitaasti

Lue
2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue