STTK:n ja Arenen viesti tulevalle hallitukselle: Suomi tarvitsee ammatti­korkea­koulujen ja sieltä valmistuneiden osaamista

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
nainen tietokoneella

Suomessa on pula työvoimasta ja osaamisesta. Tulevalla hallituksella on Suomen kohtalon avaimet käsissään. Talouden tiukka liikkumavara pakottaa tekemään valintoja. Ellemme kykene samanaikaisesti lisäämään korkeakoulutettujen määrää ja huolehtimaan työikäisten osaamisen kehittämisestä, hinta Suomen taloudelle on kova.

Koulutus- ja osaamistason vajeet aiheuttavat työllistymisongelmia, työpaikat jäävät ilman riittävää työvoimaa ja tutkimus- ja kehittämispanokset jäävät vajaakäytölle ilman osaajia.
– Muuttuvassa työelämässä on tärkeää pitää kiinni ihmisten mahdollisuudesta nostaa osaamis- ja koulutustasoaan työuran aikana tai kouluttautua uuteen ammattiin. Tässä on kyse myös oikeudenmukaisuudesta, sillä työelämän muutokset osuvat usein kovimmin heikommassa asemassa oleviin, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Työelämässä osaamistarpeet muuttuvat nopeasti. Ennakointitietojen mukaan uusissa avautuvissa työpaikoissa kasvaa eniten ammattikorkeakoulutettujen tarve. Tulevaisuudessa keskeisiä ovat koulutukselliset ratkaisut, joissa yhdistyy käytännöllinen osaaminen, työelämäläheisyys ja teoreettinen ymmärrys.

Vihreä kasvu vaatii panostuksia osaamiseen

Siirtymä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa muuttaa työelämää ja osaamisvaatimuksia. Vihreässä siirtymässä onnistuminen edellyttää koko yhteiskunnan läpäisevää ajattelun systeemistä muutosta, jossa koulutuksella on keskeinen rooli.

Ammattikorkeakouluilla on merkittävä rooli erityisesti pk-yritysten vihreän siirtymän valmiuksien tukemisessa. Pienemmillä yrityksellä on isoja heikommat mahdollisuudet tehdä vihreän siirtymän edellyttämiä investointeja ja kehittää uusien teknologioiden käyttöön liittyvää osaamista.

Ammattikorkeakoulut ovat jo vuosia kehittäneet yhdessä systemaattisesti koulutustaan ja TKI-työtään, jotta sieltä valmistuneilla asiantuntijoilla olisi mahdollisimman laaja kestävän kehityksen kädenjälki suomalaiseen yhteiskuntaan. Tutkimus ja koulutus kuuluvat korkeakoulutuksessa yhteen, ja siitä syntyy myös ammattikorkeakoulutuksen vaikuttavuus.
– Ammattikorkeakoulujen soveltavan tutkimuksen ja kehittämistyön potentiaali nojaa koulutustehtävään. Näin luodaan pohja käytännönläheisille ja tehokkaille uudistuksille työelämän ja yhteiskunnan eri alueilla, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen puheenjohtaja Mervi Vidgrén sanoo.

Järjestöt näkevät, että ammattikorkeakoulujen ja sieltä valmistuneiden osaamista on käytettävä ennakkoluulottomammin ja paremmin hyväksi työmarkkinoilla.

STTK:n ja Arenen edustajat kokoontuivat 7.6. keskustelemaan vihreän siirtymän vaikutuksista työelämään ja eri toimialoihin.

Lisätietoja:

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Arenen puheenjohtaja Mervi Vidgrén, puhelin 044 785 5001.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue