Erto ja Sote ry antoivat uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Toimihenkilöliitto Erto ja Sote ry ovat antaneet uusia lakkovaroituksia ja julistaneet muita työtaistelutoimia yksityiselle sosiaalipalvelualalle. 

Erton julistama neljän päivän lakko koskee lastensuojelualan 65 nimettyä työyksikköä viidessä eri maakunnassa. Lisäksi Erto on julistanut työehtosopimuksen A-palkkaryhmään kuuluvia henkilökohtaisia avustajia koskevan lakon viidessä maakunnassa. Edellä mainitut lakot koskevat työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6 kello 00:01 ja torstain 22.6. kello 23:59 välisenä aikana. 

Lisäksi Sote ry eli Erto, SuPer ja Tehy ovat julistaneet 39 Attendon, Esperin, Humanan ja Mehiläisen työyksikköä koskevan lakon. Kolmen päivän lakko alkaa tiistaina 20.6 kello 00.01 ja päättyy torstaina 22.6. kello 23.59.  

Lisäksi järjestöt ovat julistaneet alalle määräaikaisen ja rajatun hakusaarron sekä määräaikaisen keikkailukiellon. Hakusaarto koskee Attendo-, Esperi-, Mehiläinen- ja Pihlajalinna-konsernin yrityksiä yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Keikkailukiellon aikana järjestöt kieltävät kaikkia jäseniään hakeutumasta keikkatyöhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Keikkatyöllä tarkoitetaan alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita. Keikkailukielto ja hakusaarto alkavat 31.5. kello 15 ja päättyvät 14.6. kello 15.00. 

Erto ja muut työntekijäliitot ovat vaatineet alalle palkankorotuksia, joilla pienennetään perusteettomia palkkaeroja julkiseen sektoriin nähden. Työnantajaliitto on tarjonnut julkisen sektorin korotuksia huomattavasti pienempiä palkankorotuksia eikä muistakaan alan ongelmia korjaavista kirjauksista ole päästy yksimielisyyteen. Alan kuukausia kestäneet työehtoneuvottelut päättyivät tuloksettomina huhtikuun lopussa. Kiistaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaista 8.5. lähtien. Sovittelua jatketaan seuraavan kerran maanantaina 5.6. 

”Emme voi sallia, että palkkaeroa julkiseen sektoriin kasvatetaan entisestään. Palkkaero tulee kuroa umpeen, kuten osapuolet ovat aiemmin jo sopineet. Palkankorotukset on muutoinkin oltava riittäviä, jotta matalapalkkaisella naisvaltaisella alalla työskentelevät pystyvät tulemaan toimeen palkallaan.”, toteaa Erton neuvottelija ja edunvalvontajohtaja Saara Arola

Lisätietoja: 

Edunvalvontajohtaja Saara Arola, puh. 040 631 6521, saara.arola@erto.fi 

Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia. 

Erto, SuPer ja Tehy kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan sosiaalialan palveluyksiköissä. Sosiaalialan palveluyksiköitä ovat mm. yksityiset vanhusten palvelutalot, mielenterveys- ja vammaispalveluyksiköt, päihdehuollon ja lastensuojelun yksiköt, ensi- ja turvakodit sekä yksityiset päiväkodit.

Ajankohtaista

12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue
12.4.2024

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksen työskentelyolot saatava kuntoon

Lue
12.4.2024

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Tehy: Lakiesitys paikallisesta sopimisesta johtaisi umpikujaan työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen korvaamista pohtineen työryhmän loppuraportti on pettymys

Lue
12.4.2024

Lausunto TE-palvelut 2024 -asetuskokonaisuudesta

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentää toimeentuloa jopa 70 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille 

Lue
11.4.2024

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia  

Lue