SuPer: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu yksityisellä sosiaalipalvelualalla

SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu koko yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 2.5.2023 klo 13.00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15.00. Työtaistelutoimia voidaan tarvittaessa jatkaa tämän jälkeen. Kiellolla on vaikutuksia muun muassa alalla toimiviin hoiva-alan yrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES) noudattavia työpaikkoja. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana järjestöjen jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta.
SuPer on myös antanut lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualan työpaikoille. 16.5. annettujen varoitusten piirissä ovat tietyt varhaiskasvatuksen yritykset Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sekä tietyt lastensuojelun yksiköt. 17.5. annetun lakkovaroituksen piirissä ovat niin ikään tietyt palveluasumisen tai ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt.

Työtaistelutoimilla pyritään vauhdittamaan palkkaratkaisua yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) neuvotteluihin. Neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista on käyty tammikuun lopusta lähtien.
– Kilpailukykyinen palkkaus on suurin yksittäinen tekijä hoitoalan veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla ei ole varaa jäädä jälkeen julkisen sektorin vastaavista töistä maksetuista palkoista. Hoitajat siirtyvät julkiselle sektorille tai muille aloille, jos palkkaeroa ei korjata, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue