Saksan liittokansleri ETUC:n kongressin avajaisissa: Ay-liikettä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Kirjoittaja:

Marja-Liisa Rajakangas

johtaja, viestintä ja HR

Profiili

Kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Bideniltä taannoin kysyttiin, mitä työvoimapulasta kärsivät yritykset voivat tehdä, hän totesi:

– Maksakaa heille enemmän!

Tänään alkoi ETUC:n eli eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestön 50-vuotisjuhlakongressi. Sen alla julkaistu selvitys osoittaa, että pahiten työvoimapulasta kärsivillä aloilla maksetaan lähes kymmenen prosenttia pienempiä palkkoja kuin aloilla, joille rekrytointi ei ole ongelma. – Biden ei ollut väärässä.

ETUC:n kongressissa avajaispuheen pitänyt Saksan liittokansleri Olaf Scholz on Bidenin linjoilla. Ensi töikseen kanslerina hän ilmoitti tukevansa Saksan ammattiliitto DGB:n tavoitetta nostaa yli kuuden miljoonan työntekijän palkkoja 15 prosenttia.

– Pienet palkat ovat seuraus huonoista neuvottelutuloksista. Vähimmäispalkkojen tasoa on Euroopassa kyettävä nostamaan, koska vain siten osoitamme työntekijöille alasta ja tehtävästä riippumatta luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen.

Toistuvien ja päällekkäisten kriisien aiheuttamien ongelmien keskellä Eurooppa on suunnattomien haasteiden edessä. Scholz korosti vapaiden ammattiliittojen roolia demokraattisten yhteiskuntien kannattelijoina.

– Kriisit voidaan voittaa vain yhteistyöllä ja solidaarisuudella. Tarvitsemme vahvoja työmarkkinaosapuolia nyt enemmän kuin koskaan.

Euroopan tulevaisuus on osaamisessa

Sholz painotti osaamisen merkitystä Euroopan uuden tulevaisuuden rakentamisessa.

– Digitalisaatio, ilmastokriisi ja väestön ikääntyminen pakottavat vahvistamaan Euroopan kilpailukykyä ja maanosan on nopeasti parannettava juoksuaan. Elämme uuden teollisen vallankumouksen aikaa, joka liittyy ilmastonmuutokseen ja vihreään siirtymään muutoksen torjujana. Vihreä teknologia on peruskivi, jonka varaan Euroopan on tulevaisuus rakennettava.

Alasta ja toimenkuvista riippumatta kaikilla on Scholzin mielestä muutoksessa oikeus luottaa tulevaisuuteen ja kykyihinsä selviytyä. Hänen mielestään Eurooppa voi olla puhtaiden teknologioiden käyttöönotossa jopa esikuva muulle maailmalle, mutta siihen tarvitaan eri toimijoita ja niiden välistä yhteistyötä.

– Jokaisen on tämänhetkisestä ammatissaan tai alallaan parannettava osaamistaan. Tässä työssä ammattiliitoilla on avainrooli.

Euroopan vältettävä vanhoja virheitä

Saksan liittokansleri tuomitsi aiempaan tapaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Hän toisti eurooppalaisen yksimielisyyden siitä, että Ukrainaa tuetaan taloudellisesti, humanitaarisesti ja sotilaallisesti.

– Sota ja aiemmat kriisit ovat ajaneet meidät myös velkakriisiin. Tulevaisuus on rakennettava sortumatta vanhoihin virheisiin – demokraattisten yhteiskuntien on kriiseissäkin oltava toimintakykyisiä ja kansalaisten toimeentulo turvattava. Taloudellista vakautta korostettaessa on muistettava, että toimintakyky ja solidaarisuus kulkevat käsi kädessä.

Kongressi vauhtiin

ETUC:n juhlakongressi avattiin näyttävällä show`lla ja tervetulopuheilla. Monipuolinen ohjelma keskustelutilaisuuksineen ja oheisohjelmineen kestää perjantaihin saakka.

STTK:n delegaatit kongressissa ovat Antti Palola (STTK), Millariikka Rytkönen (Tehy), Anne Heiskanen (SuPer) ja Tommi Luukkonen (RIA). Varadelegaatti on Maria Häggman (STTK).

Kongressia on mahdollista seurata englanniksi striimin välityksellä.

Teksti: Marja-Liisa Rajakangas

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue