Tehy: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Toimihenkilöliitto Erto julistavat uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on määräaikainen ja alkaa tänään 16.5. klo 13.00 ja päättyy 30.5. klo13.00.

Kielto koskee koko yksityistä sosiaalipalvelualaa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti työnantajan vahvistaman työvuoroluettelon mukaisesti eli ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta mistään syystä.

Tehy, SuPer ja Erto ovat neuvotelleet kevään ajan yksityisen sosiaalipalvelualan (SOSTES) työehtosopimuksesta. Järjestöt ovat neuvottelujen vauhdittamiseksi aiemmin julistaneet kahden viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä antaneet lakkovaroituksen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen (aiemmin tehostettu palveluasuminen).

Työriitaa on soviteltu 8.5. alkaen. Valtakunnansovittelija ilmoitti eilen viikon tauosta sovittelussa, koska osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan, että sovintoehdotuksen antamiselle ei hänen mukaansa ollut edellytyksiä.

Järjestöjen tavoitteena neuvotteluissa on palkkauksen ja työehtojen parantaminen. Yksityisen sosiaalialan palkkataso on jäänyt huomattavasti jälkeen julkisen sektorin palkoista. Eroa julkiseen sektoriin palkkauksessa on tehtävästä riippuen 150 – 400 euroa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin kuuluu erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotka työskentelevät vanhusten, lasten ja vammaisten parissa. Neuvotteluita hoitaa Tehyn, SuPerin ja Erton yhteinen neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajapuolta edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

Lisätietoja: Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri, puh 0400 913 230

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue