Tehy: Lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat Tehy, SuPer ja Erto ovat antaneet tänään lakkovaroituksen viiden vuorokauden lakosta alkaen 23.5. klo 00.01 ja päättyen 27.5. klo 23.59. Lakon piirissä on yhteensä 26 Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Pihlajalinnan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä.

Kevään aikana käydyt neuvottelut yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina viime perjantaina.

Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla vallitsee vakava työvoimapula samoin kuin koko sote-alalla. Ala on jäänyt selvästi julkista sektoria jälkeen palkkauksessa ja palkkaerot voivat tehtävästä riippuen olla 150 eurosta jopa 400 euroon.

– Palkkauksen parantaminen on täysin välttämätöntä alan vetovoiman ja hoitajapulan ratkaisemisen kannalta, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Järjestöt julistivat tiistaina myös kahden viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

– Työnantajien reaktio ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon kertoo alan tilanteesta. Palvelut pyörivät täysin hoitajien venymisen ja ylityön varassa, kun normaalien työvuorojen mukaan työskentely aiheuttaa työnantajaliiton mukaan välittömiä hankaluuksia hoivakotien ja varhaiskasvatuksen toimintaan, Rytkönen toteaa.

Tarkemmat tiedot lakon kohteista: https://www.tehy.fi/sostes

Lisätietoja:
Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri, p. 0400 913230

Ajankohtaista

22.5.2024

Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”

Lue
22.5.2024

Raskaus- ja perhevapaa ei oikeuta työnantajaa palkkasyrjintään 

Lue
21.5.2024

Tehyyn tulee paljon yhteydenottoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Lue
21.5.2024

Yksinkertaistamisen sijaan EU:n uudet finanssipolitiikan säännöt monimutkaistuvat 

Lue
20.5.2024

SAK, STTK, SEL ja Pro: Leipomotyölain kumoaminen lisää alan terveysriskejä ja alentaa ansioita

Lue
20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue