Ammattiliitto Pro: Lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Ammattiliitto Pro on tänään jättänyt lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle yhdessä alan muiden alan työntekijäjärjestöjen kanssa.

Pro on antanut tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle yhdessä muiden työntekijäjärjestöjen kanssa. Jos työehtosopimusneuvotteluissa ei löydy sopua, yksityisen sosiaalipalvelualan lakot alkavat 23. toukokuuta. Lakot kohdistuvat yksityisiin päiväkoteihin ja ympärivuorokautiseen palveluasumiseen.

Varhaiskasvatukseen kohdistuva lakko on valtakunnallinen ja sen piirissä ovat seuraavat päiväkodit: Pilke, Norlandia, Sateenkaarikoto ja Touhula ja Verkanappulat. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5.2023 kello 00:01 ja keskiviikon 24.5.2023 kello 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. ​

Lakko ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä kohdistuu Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen sekä Pirkanmaalle. Lakon piirissä olevat työpaikat löydät täältä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 23.5. kello 00.01 ja 27.5. kello 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Lisäksi yksityisellä sosiaalipalvelualalla on meneillään ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa 16.5.2023 kello 13.00 asti.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja on käyty tammikuusta lähtien, mutta niissä ei ole saavutettu tulosta. Neuvotteluissa hiertää erityisesti palkankorotusten taso.

– Suurimpana haasteena ovat palkkaerot yksityisen sosiaalipalvelualan ja julkisen sotesektorin välillä. Palkkaero on johtanut siihen, että työntekijät vaihtavat yksityiseltä sosiaalipalvelualalta julkiselle sektorille. Tilanne tulee entisestään pahenemaan, jos palkkaeroa ei saada pienennettyä, johtaja Niko Simola sanoo.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluja käyvät Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Ammattiliitto Pro kuuluu Sallin neuvottelujärjestöön yhdessä Ammattiliitto Jytyn ja Suomen Terveydenhoitajaliiton STHL:n kanssa. Työnantajapuolta edustaa Hyvinvointiala HALI.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää.

Lisätiedot: Ammattiliitto Pron johtaja Niko Simola p. 040 566 8517

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja. Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue
12.4.2024

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksen työskentelyolot saatava kuntoon

Lue
12.4.2024

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Tehy: Lakiesitys paikallisesta sopimisesta johtaisi umpikujaan työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen korvaamista pohtineen työryhmän loppuraportti on pettymys

Lue
12.4.2024

Lausunto TE-palvelut 2024 -asetuskokonaisuudesta

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentää toimeentuloa jopa 70 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille 

Lue
11.4.2024

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia  

Lue