Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Kirjoittaja:

Sonja Tikkanen

STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja

Profiili

Yle Pohjanmaa haastatteli minua opiskelijoiden pärjäämisestä energiakriisin jaloissa. Haastatteluun päätyi vain pieni osa mainitsemistani asioista, joten päätin kirjoittaa vielä aiheesta blogin. 

Hallituksen suunnittelemat sähkötuet eivät 400 euron kuukausiomavastuun vuoksi käytännössä vaikuta suureen osaan opiskelijoista, eikä tuki ole riittävällä tasolla. On ylipäätään naurettavaa, että pienituloisille suunnatussa tuessa on 400 euron omavastuu kuukaudessa! Tyypillinen opiskelija asuu kasvukeskuksessa pienessä asunnossa, jonka sähkölaskut tuskin ylittävät 400 euroa kuukaudessa, sillä lämmityskulut sisältyvät yleensä vuokraan ja pienessä asunnossa käyttösähkön kulut kuukaudessa ovat maltillisia. 

Toisaalta opiskelijan talous on useammin kiinni kympeistä kuin satasista. Opiskelija, joka ei käy töissä, saa yhteensä tukia ja lainoja tilanteesta riippuen ehkä 1 000–1 500 euroa kuussa, ja siitä maksetaan kaikki mahdollinen vuokrasta alkaen. Opiskelijoilla on ollut jo pitkään ennen energiakriisiä vaikeuksia saada tuet riittämään pakollisiin menoihin. Tilastokeskuksen mukaan noin yksi kolmasosa opiskelijoista on pienituloisia.

Sekä suomalainen kulttuuri että Kelan tukimuodot ohjaavat useammin asumaan yksin kuin kimppakämpässä. STTK arvioi, että vuokrataso nousee ensi vuonna kohonneiden lämmityskustannusten kautta. Tätä on tarpeen kompensoida opiskelijoille esimerkiksi asumistuen ja opintorahan korotusten kautta. 

Muita opiskelijan taloutta parantavia aloitteita ovat STTK-Opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteisiin kirjatut opintolainahyvityksen lisäys kymmenellä prosentilla ja asumistuen ruokakuntakohtaisuuden tarkastelu, jotta asuinkumppanin tulot eivät enää vaikuttaisi omiin tukiin. 

Tässä esityksessä myönteistä on se, että pienituloisille on oma tukimuoto, jonka saa heti, sillä heillä ei ole aikaa odotella tukien realisoitumista verotuksessa. Myös alv-kannan alentaminen 24 prosentista kymmeneen prosenttiin on hyvä tukimuoto, joskaan sekään ei vaikuta kovin paljon pienituloisiin. 

Sonja Tikkanen
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Ajankohtaista

28.11.2022

RI Esa Kankaisesta Vuoden rialainen 2022

Lue
28.11.2022

RA Tommi Luukkonen jatkaa RIA-liiton puheenjohtajana

Lue
28.11.2022

Suomi tarvitsee korkeaa osaamista ja hyvää sopimuskulttuuria

Lue
25.11.2022

Suomi ei ole Ruotsi – edes lakkoillessaan

Lue
24.11.2022

Tehyssä työhyvinvointi tutkitusti hyvää ja henkilöstön vaihtuvuus pientä 

Lue
24.11.2022

SuPerin edustajisto: Osaamista hukataan sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa joka päivä

Lue
24.11.2022

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry: Hätäkeskuspäivystäjien ammattiliitto HAL: Työnantajan puututtava työhyvinvointiongelmiin

Lue
23.11.2022

Jytyn liittovaltuusto: Tukipalveluhenkilöstön asemasta on huolehdittava hyvinvointialueuudistuksessa

Lue