Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Yle Pohjanmaa haastatteli minua opiskelijoiden pärjäämisestä energiakriisin jaloissa. Haastatteluun päätyi vain pieni osa mainitsemistani asioista, joten päätin kirjoittaa vielä aiheesta blogin. 

Hallituksen suunnittelemat sähkötuet eivät 400 euron kuukausiomavastuun vuoksi käytännössä vaikuta suureen osaan opiskelijoista, eikä tuki ole riittävällä tasolla. On ylipäätään naurettavaa, että pienituloisille suunnatussa tuessa on 400 euron omavastuu kuukaudessa! Tyypillinen opiskelija asuu kasvukeskuksessa pienessä asunnossa, jonka sähkölaskut tuskin ylittävät 400 euroa kuukaudessa, sillä lämmityskulut sisältyvät yleensä vuokraan ja pienessä asunnossa käyttösähkön kulut kuukaudessa ovat maltillisia. 

Toisaalta opiskelijan talous on useammin kiinni kympeistä kuin satasista. Opiskelija, joka ei käy töissä, saa yhteensä tukia ja lainoja tilanteesta riippuen ehkä 1 000–1 500 euroa kuussa, ja siitä maksetaan kaikki mahdollinen vuokrasta alkaen. Opiskelijoilla on ollut jo pitkään ennen energiakriisiä vaikeuksia saada tuet riittämään pakollisiin menoihin. Tilastokeskuksen mukaan noin yksi kolmasosa opiskelijoista on pienituloisia.

Sekä suomalainen kulttuuri että Kelan tukimuodot ohjaavat useammin asumaan yksin kuin kimppakämpässä. STTK arvioi, että vuokrataso nousee ensi vuonna kohonneiden lämmityskustannusten kautta. Tätä on tarpeen kompensoida opiskelijoille esimerkiksi asumistuen ja opintorahan korotusten kautta. 

Muita opiskelijan taloutta parantavia aloitteita ovat STTK-Opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteisiin kirjatut opintolainahyvityksen lisäys kymmenellä prosentilla ja asumistuen ruokakuntakohtaisuuden tarkastelu, jotta asuinkumppanin tulot eivät enää vaikuttaisi omiin tukiin. 

Tässä esityksessä myönteistä on se, että pienituloisille on oma tukimuoto, jonka saa heti, sillä heillä ei ole aikaa odotella tukien realisoitumista verotuksessa. Myös alv-kannan alentaminen 24 prosentista kymmeneen prosenttiin on hyvä tukimuoto, joskaan sekään ei vaikuta kovin paljon pienituloisiin. 

Sonja Tikkanen
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue