Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Yle Pohjanmaa haastatteli minua opiskelijoiden pärjäämisestä energiakriisin jaloissa. Haastatteluun päätyi vain pieni osa mainitsemistani asioista, joten päätin kirjoittaa vielä aiheesta blogin. 

Hallituksen suunnittelemat sähkötuet eivät 400 euron kuukausiomavastuun vuoksi käytännössä vaikuta suureen osaan opiskelijoista, eikä tuki ole riittävällä tasolla. On ylipäätään naurettavaa, että pienituloisille suunnatussa tuessa on 400 euron omavastuu kuukaudessa! Tyypillinen opiskelija asuu kasvukeskuksessa pienessä asunnossa, jonka sähkölaskut tuskin ylittävät 400 euroa kuukaudessa, sillä lämmityskulut sisältyvät yleensä vuokraan ja pienessä asunnossa käyttösähkön kulut kuukaudessa ovat maltillisia. 

Toisaalta opiskelijan talous on useammin kiinni kympeistä kuin satasista. Opiskelija, joka ei käy töissä, saa yhteensä tukia ja lainoja tilanteesta riippuen ehkä 1 000–1 500 euroa kuussa, ja siitä maksetaan kaikki mahdollinen vuokrasta alkaen. Opiskelijoilla on ollut jo pitkään ennen energiakriisiä vaikeuksia saada tuet riittämään pakollisiin menoihin. Tilastokeskuksen mukaan noin yksi kolmasosa opiskelijoista on pienituloisia.

Sekä suomalainen kulttuuri että Kelan tukimuodot ohjaavat useammin asumaan yksin kuin kimppakämpässä. STTK arvioi, että vuokrataso nousee ensi vuonna kohonneiden lämmityskustannusten kautta. Tätä on tarpeen kompensoida opiskelijoille esimerkiksi asumistuen ja opintorahan korotusten kautta. 

Muita opiskelijan taloutta parantavia aloitteita ovat STTK-Opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteisiin kirjatut opintolainahyvityksen lisäys kymmenellä prosentilla ja asumistuen ruokakuntakohtaisuuden tarkastelu, jotta asuinkumppanin tulot eivät enää vaikuttaisi omiin tukiin. 

Tässä esityksessä myönteistä on se, että pienituloisille on oma tukimuoto, jonka saa heti, sillä heillä ei ole aikaa odotella tukien realisoitumista verotuksessa. Myös alv-kannan alentaminen 24 prosentista kymmeneen prosenttiin on hyvä tukimuoto, joskaan sekään ei vaikuta kovin paljon pienituloisiin. 

Sonja Tikkanen
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue