Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Yle Pohjanmaa haastatteli minua opiskelijoiden pärjäämisestä energiakriisin jaloissa. Haastatteluun päätyi vain pieni osa mainitsemistani asioista, joten päätin kirjoittaa vielä aiheesta blogin. 

Hallituksen suunnittelemat sähkötuet eivät 400 euron kuukausiomavastuun vuoksi käytännössä vaikuta suureen osaan opiskelijoista, eikä tuki ole riittävällä tasolla. On ylipäätään naurettavaa, että pienituloisille suunnatussa tuessa on 400 euron omavastuu kuukaudessa! Tyypillinen opiskelija asuu kasvukeskuksessa pienessä asunnossa, jonka sähkölaskut tuskin ylittävät 400 euroa kuukaudessa, sillä lämmityskulut sisältyvät yleensä vuokraan ja pienessä asunnossa käyttösähkön kulut kuukaudessa ovat maltillisia. 

Toisaalta opiskelijan talous on useammin kiinni kympeistä kuin satasista. Opiskelija, joka ei käy töissä, saa yhteensä tukia ja lainoja tilanteesta riippuen ehkä 1 000–1 500 euroa kuussa, ja siitä maksetaan kaikki mahdollinen vuokrasta alkaen. Opiskelijoilla on ollut jo pitkään ennen energiakriisiä vaikeuksia saada tuet riittämään pakollisiin menoihin. Tilastokeskuksen mukaan noin yksi kolmasosa opiskelijoista on pienituloisia.

Sekä suomalainen kulttuuri että Kelan tukimuodot ohjaavat useammin asumaan yksin kuin kimppakämpässä. STTK arvioi, että vuokrataso nousee ensi vuonna kohonneiden lämmityskustannusten kautta. Tätä on tarpeen kompensoida opiskelijoille esimerkiksi asumistuen ja opintorahan korotusten kautta. 

Muita opiskelijan taloutta parantavia aloitteita ovat STTK-Opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteisiin kirjatut opintolainahyvityksen lisäys kymmenellä prosentilla ja asumistuen ruokakuntakohtaisuuden tarkastelu, jotta asuinkumppanin tulot eivät enää vaikuttaisi omiin tukiin. 

Tässä esityksessä myönteistä on se, että pienituloisille on oma tukimuoto, jonka saa heti, sillä heillä ei ole aikaa odotella tukien realisoitumista verotuksessa. Myös alv-kannan alentaminen 24 prosentista kymmeneen prosenttiin on hyvä tukimuoto, joskaan sekään ei vaikuta kovin paljon pienituloisiin. 

Sonja Tikkanen
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Ajankohtaista

31.3.2023

Luottotieto- ja perintäalalle syntyi uusi työehtosopimus

Lue
31.3.2023

Ammattiliitto Pro hakee sopimusalavastaavaa vakuutusalalle

Lue
31.3.2023

SuPer on irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen päättymään 30.4.

Lue
31.3.2023

Keskustelu vihreästä siirtymästä kaipaa lisää Amerikkaa

Lue
31.3.2023

Yliopistojen uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue
30.3.2023

Palkka-avoimuusdirektiivi EU-parlamentissa maaliin – mikä muuttuu?

Lue
30.3.2023

Ammattiliitto Pron hallitus: Kiky-maksut palautettava työnantajan maksettavaksi

Lue
28.3.2023

Optikoiden uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue