Arvonnousuvero

STTK:n lausunto valtiovarainministeriölle

Kansainvälisen veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estäminen ovat tärkeitä yhteiskunnallisia tavoitteita. Arvonnousuvero on yksi keino hillitä muuttojen avulla tapahtuvaa veronkiertoa ja vahvistaa samalla suomalaista veropohjaa. Suomi on harvoja Euroopan maita, jossa arvonnousuveroa ei ole käytössä. Nykyinen tilanne on johtanut varakkaiden henkilöiden keinotekoisiin ulkomaille muuttoihin ja paluihin verojen kiertämiseksi.

Lainsäädännössä nykyisin olevaa aukkoa ovat hyödyntäneet varakkaat suomalaiset henkilöt. He ovat omaisuuttaan realisoidessaan siirtäneet kirjansa ulkomaille, jossa ovat kyenneet realisoimaan omaisuutensa arvonnousun ilman myynti- tai osinkoveroja. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Kun omaisuuden arvonnousu on tapahtunut Suomessa, niin siitä kuuluu maksaa myös verot Suomeen. Hallituksen esitys arvonnousuveron käyttöönotosta vähentää selvästi omaisuuden arvonnousun verovälttelyä ulkomaille muuttojen kautta.

Hallituksen esityksessä olevat lain soveltamisen rajat yli 0,5 miljoonan varallisuuteen ja yli 0,1 miljoonan omaisuuden laskennallisen tuottoon säästävät hallinnollista työtä veron kohdentuessa vain varakkaimpiin verovälttelijöihin.

Myönteistä on, että arvonnousuvero kohdentuisi myös ns. vakuutuskuorien avulla myyntivoittojen ja osinkojen veroja muuttojen avulla kiertäviin henkilöihin. Arvonnousuveron käyttöönotto estää tämän eriarvoisen kohtelun

varakkaiden veronkiertäjien ja tavallisten piensijoittajien välillä, joille verojen välttely ei ole mahdollista.

STTK kannattaa hallituksen esitystä arvonnousuveron käyttöönotosta.

Seppo Nevalainen
STTK ry

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue