Arvonnousuvero

STTK:n lausunto valtiovarainministeriölle

Kansainvälisen veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estäminen ovat tärkeitä yhteiskunnallisia tavoitteita. Arvonnousuvero on yksi keino hillitä muuttojen avulla tapahtuvaa veronkiertoa ja vahvistaa samalla suomalaista veropohjaa. Suomi on harvoja Euroopan maita, jossa arvonnousuveroa ei ole käytössä. Nykyinen tilanne on johtanut varakkaiden henkilöiden keinotekoisiin ulkomaille muuttoihin ja paluihin verojen kiertämiseksi.

Lainsäädännössä nykyisin olevaa aukkoa ovat hyödyntäneet varakkaat suomalaiset henkilöt. He ovat omaisuuttaan realisoidessaan siirtäneet kirjansa ulkomaille, jossa ovat kyenneet realisoimaan omaisuutensa arvonnousun ilman myynti- tai osinkoveroja. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Kun omaisuuden arvonnousu on tapahtunut Suomessa, niin siitä kuuluu maksaa myös verot Suomeen. Hallituksen esitys arvonnousuveron käyttöönotosta vähentää selvästi omaisuuden arvonnousun verovälttelyä ulkomaille muuttojen kautta.

Hallituksen esityksessä olevat lain soveltamisen rajat yli 0,5 miljoonan varallisuuteen ja yli 0,1 miljoonan omaisuuden laskennallisen tuottoon säästävät hallinnollista työtä veron kohdentuessa vain varakkaimpiin verovälttelijöihin.

Myönteistä on, että arvonnousuvero kohdentuisi myös ns. vakuutuskuorien avulla myyntivoittojen ja osinkojen veroja muuttojen avulla kiertäviin henkilöihin. Arvonnousuveron käyttöönotto estää tämän eriarvoisen kohtelun

varakkaiden veronkiertäjien ja tavallisten piensijoittajien välillä, joille verojen välttely ei ole mahdollista.

STTK kannattaa hallituksen esitystä arvonnousuveron käyttöönotosta.

Seppo Nevalainen
STTK ry

Ajankohtaista

4.10.2022

Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Lue
4.10.2022

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen hoitajajärjestöjen sopuun

Lue
4.10.2022

SuPer ja Tehy hyväksyivät sovintoehdotuksen: Sote-sopimukseen oma palkkaohjelma, koronakorvaus ja useita parannuksia työoloihin

Lue
3.10.2022

Uusin podcast jakso käsittelee ruskean kokemuksia työelämässä

Lue
3.10.2022

Tehy ja SuPer: Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen

Lue
30.9.2022

Jytyn kysely: Koulunkäynninohjaajien asemaa parannettava – ”Inkluusio ei toimi, jos ammattilaisista ei huolehdita

Lue
29.9.2022

Juristi, hae meille töihin

Lue
29.9.2022

Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen  

Lue