Ammattiliitto Pro asettaa ylityökiellon UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöille

Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityökiellosta UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöitä koskien. Ylityökielto koskee kaikkia toimihenkilöitä ja alkaa 22.1.2022 kello 06.00. Ylityökielto on voimassa toistaiseksi ja sen aikana tehdään töitä enintään säännöllisen työajan verran.

– UPM ei ole tullut vastaan toimihenkilöiden kohtuullisissa vaatimuksissa, joilla turvataan toimihenkilöstön palkkaus ja työehdot, siksi meidän on ryhdyttävä ylityökieltoon, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

UPM:n ja Ammattiliitto Pro ry:n välisissä keskusteluissa ei ole saatu minkäänlaista vakuutta toimihenkilöiden vuosittaisesta työajasta eikä ansioiden säilymisestä tai kehittymisestä. UPM on kiistänyt työehtosopimuksiin liittyvän jälkivaikutuksen, jonka mukaan vanhan voimassaolleen työehtosopimuksen sääntöjä on noudatettava, kunnes uudesta sopimuksesta sovitaan.

– UPM kieltäytyy yhteistyöstä ja siitä hinnan maksaa viime kädessä työntekijät, joiden työehtoja UMP uhkaa heikentää merkittävästi. UPM:n sanelupolitiikka näyttäytyy vastuuttomana uhkapelinä ja panoksena on työntekijöiden palkat, työehdot ja hyvinvointi, Malinen sanoo.

Ylityökiellolla peräänkuulutetaan vastuunkantoa

UPM on esittänyt myös sellaisia työaikajärjestelyjä, kuten jaksotyöajan käyttöönottoa, jotka eivät ole työaikalain tai työehtosopimuksen mukaan mahdollisia. Luottamushenkilöitä ei myöskään ole kuultu työaikajärjestelyihin liittyen asianmukaisella tavalla. Toimivan työaikajärjestelmän käyttöönotto onnistuisi työehtosopimuksella, johon UPM on jääräpäisesti sanonut ei Ammattiliitto Prolle ja muille palkansaajaliitoille.

UPM ei ole myöskään ollut halukas sopimaan toimihenkilöiden sopimukseen perustuvasta luottamusmiesjärjestelmästä. Toimiva luottamusmiesjärjestelmä varmistaa sellaiset paikalliset sopimukset, jotka ovat sekä yhtiön että toimihenkilöiden näkökulmasta toimivia.

– Ylityökiellolla painostetaan UPM:ää hakemaan aidosti kompromissia neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi. Tässä on kyse ihmisten työoloista ja palkoista, toivomme UPM:ltä parempaa vastuunkantoa, Malinen toteaa.

Myös Paperiliitto on ilmoittanut lakon jatkumisesta. Paperiliiton lakon aikana toimihenkilöiden on pidättäydyttävä omissa työtehtävissään.

Lisätiedot: Jorma Malinen Ammattiliitto Pron puheenjohtaja, p. 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue
12.3.2024

Ulkomaanliikenteen työehtosopimusten aluksissa työskentelevän henkilökunnan työnseisaus

Lue
12.3.2024

Palkaton harjoittelu antaa huonon ensivaikutelman työelämästä

Lue