STTK on 75 vuotta

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Sovun-puolella-ay-historia

Perjantaina 29. lokakuuta vietettiin STTK:n 75-vuotissyntymäpäivää. Suomen Teknillisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliiton eli nykymuotoisen STTK:n perustamispäivä oli 29.10.1946. Keskusjärjestö juhli merkkipäivää varsinaisena syntymäpäivänä Helsingissä historiateoksen julkistamisen merkeissä.

Juhlan kunniaksi julkaistiin tiivis historiateos, jossa käydään läpi järjestön keskeiset vaiheet syntyhetkestä aina syksyyn 2021 asti. Sovun puolella -nimisestä teoksesta vastaa Oy Spiritus Historiae Ab:n tutkija, filosofian maisteri Veijo Åberg. Taustaryhmään kuuluivat STTK:n edellinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää, järjestöpäällikkö Matti Hynynen, johtaja Marja-Liisa Rajakangas ja assistentti Tiina Laurila.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korosti juhlapuheessaan kirjan teemaa eli sopimista.
– Asiat eivät milloinkaan ole niin huonosti, etteikö niitä riitelemällä huonommaksi saisi, hän muistutti ja totesi, että heti sotavuosien jälkeen syntynyt STTK on koko olemassaolonsa aikana rakentanut suomalaista menestystarinaa yhteistyöllä yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa.
– Sovun puolella oleminen ei tarvittaessa ole ristiriidassa vahvan ja tavoitteellisen edunvalvonnan kanssa.

Historiateoksen kirjoittaja Veijo Åberg on tutkinut paljon toimihenkilöliikkeen historiaa.
– Edelleen riittää tutkittavaa. On esimerkiksi mielenkiintoista aikanaan nähdä, miten tässä ajassa tapahtuvat muutokset työmarkkinatoiminnassa heijastuvat liikkeeseen.

Historiateosta kommentoinut politiikan toimittaja Unto Hämäläinen totesi, että viimeisin työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimus – niin sanottu koronapaketti – on erittäin merkittävä näyttö järjestöjen kyvystä tehdä kriisin hetkellä yhteistyötä.
– Paketti syntyi parissa vuorokaudessa. Sen merkitys koronapandemian aiheuttamien talous- ja työllisyysvaikutusten näkökulmasta on kiistaton, Hämäläinen painotti.

Perustamishetkellä vuonna 1946 STTK:n jäsenmäärä oli vaatimaton, alle 10 000 jäsentä. Vuonna 2021 STTK on 13 jäsenliiton yhteisö, johon kuuluu yhteensä noin 500 000 jäsentä.

Juhlavuoden lopulla julkaistaan blogisarja STTK:n edunvalvonnan tulevaisuuden kulmakivistä. Juhlasyksy huipentuu STTK:n uuden edustajistokauden avauksen yhteydessä järjestettäviin tapahtumiin 16.-17. joulukuuta.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puhelin 040 509 6030
Filosofian maisteri Veijo Åberg, Oy Spiritus Historiae Ab, puhelin 040 725 3745

Sivua on päivitetty 1.11.2021.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue