SuPerin Paavola: Hoitajien jaksamisessa on tullut pohja vastaan – pieni rahallinen korvaus ei enää riitä joustamisesta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii hallitukselta, kuntapäättäjiltä ja työnantajilta pikaisia toimia hoitajapulan taltuttamiseksi. Tilanne on räjähtänyt kesän aikana, ja hoitajat uupuvat aivan liian suuren työmäärän alle. – Olemme katastrofaalisessa tilanteessa, Paavola kertoo.

Saan päivittäin yhteydenottoja täysin uupuneilta hoitajilta, joita ei enää auta edes satunnainen rahallinen korvaus venymisestä. Hoitajia ei saada nyt riittävästi työvuoroihin, vaikka työnantaja tarjoaakin paikallisesti ekstrakorvausta ylimääräisistä vuoroista tai pikaisista lähdöistä työvuoroihin. Tämä kertoo, kuinka väsynyttä porukka on, Paavola sanoo.

Pitkittynyt koronatilanne näkyy sote-alan työpaikoilla väsymisenä. Liian pieni henkilöstömäärä kärjistää tilanteen kriisiaikana. Työskentely suojavaatteissa ja erityisjärjestelyjen keskellä on raskasta, ja epävarmuus ja sairauslomat koettelevat jaksamista.

SuPer teki työhyvinvointikyselyn luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille ja selvitti tilannetta työpaikoilla. Liian pieni henkilöstömäärä ja liian suuri työmäärä, ongelmat esimiestyössä tai johtamisessa ja puutteellinen perehdytys työtehtäviin nousivat suurimmiksi ongelmiksi. Jaksaminen, työn kuormittavuus ja siitä johtuva stressi ovat merkittävimpiä haasteita työsuojelutoiminnassa tällä hetkellä.

Hoitajapula on muodostunut pitkän ajan kuluessa. Työmäärä on ollut liian suuri todella pitkään, ja sote-palveluja on pyöritetty ylitöiden varassa. Joustamisesta on tullut vuosien mittaan normaalitilanne ja ylitöihin on jopa painostettu. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on kentällä suuri. Se vaikuttaa jaksamiseen sekä mahdollisuuksiin ja haluun tehdä hoitotyötä jatkossa, Paavola kertoo.

Palkkaus ja työolot ovat keskeisimmät keinot alan houkuttelevuuden parantamisessa. Niihin on tultava selkeä parannus hyvin pikaisella aikataululla, Paavola vaatii.

SuPeriin kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla. 

Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue