STTK järjesti keskustelun SuomiAreenalla oikeudenmukaisesta siirtymästä vähähiiliseen yhteiskuntaan

SuomiAreenassa keskusteltiin keskiviikkona 14.7. ilmastonmuutoksesta, miten siirtymä tehdään oikeudenmukaisesti kohti vähähiilistä yhteiskuntaa ja mitä osaamista se vaatii.

Ilmastonmuutos ja työelämä

Ilmastopolitiikan yhdeksi tavoitteeksi on asetettava uusien työpaikkojen ja elinkeinojen syntyminen ja vanhojen uudistaminen. Työllisyyden ylläpitämiseksi on tärkeää ennakoida, millaista osaamista, koulutusta ja muutosturvaa siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan edellyttää. Tukeeko nykyinen koulutuspolitiikkamme oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan ja osataanko työpaikoilla tehdä riittäviä toimia? Miten osaamista nyt voidaan ja pitää kehittää?

Keskustelemassa SuomiAreenan tilaisuudessa nähtiin Arene ry:n toiminnanjohtajana 1.8. aloittava Ida Mielityinen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Meyer Turku Oy:n toimihenkilöiden pääluottamusmies Osmo Salo. Keskustelua juonsi STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Elena Gorschkow.

Poimintoja keskustelusta: Mitä keinoja meillä on?

Keskustelutilaisuus lähti käyntiin Antti Palolan alustuksella, millä tavalla ilmastonmuutos vaikuttaa työpaikkoihin ja muuten työelämään.

Ympäristöministeri totesi alkupuheenvuorossaan, että fossiilisista polttoaineista mm. täytyy päästä eroon. Jos mitään ei tehdä niin lasku jää maksettavaksi tuleville sukupolville.

Pääluottamusmies Osmo Salo otti esille seikan, että henkilöstön osaaminen täytyy kartoittaa ennen kuin mietitään mitä koulutusta pitäisi hankkia. Organisaatioissa saattaa piillä osaamista, joka ei ole tullut esiin ja se tulisi kaivaa tietouteen kartoittamalla.

Ida Mielityinen otti esiin joustavuuden, jota osaamisen ylläpitäminen edellyttää. Joustavuutta ja jatkuvuutta tulisi löytyä kaikilta osapuolilta: työpaikalta, työntekijältä ja koulutusjärjestelmältä. Koulutuksen järjestäminen tulevaisuudessa edellyttää luovuutta ja pragmaattisuutta systeemitasolla. Oppilaitoskeskeisyys ei voi enää tulevaisuudessa olla toimintatapa. Siihen ei ole varaa!

Palola summasi lopuksi keskustelun muutamaan tärkeään nostoon. Ensimmäisenä Ministeri Mikkosen nostamat työturvallisuusasiat, joissa yrityksessä johto ja työntekijät huolehtivat työn tekemisen turvallisuudesta yhdessä. Lopuksi Palola muistutti vielä kaikkia pohtimaan, miten osaaminen on ihmisen parasta muutosturvaa!

Katso keskustelu Twitterissä: #ilmastoosaaminen

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue