TJS Opintokeskuksen uusi rehtori: Reilu työelämä edellyttää koulutusta ja kehittämistä

opiskelijoita luokassa

– Koulutus on ollut minulle aina tärkeä kokonaisuus ja tuntuu luontevalta jatkaa sen parissa nyt TJS Opintokeskuksessa, toteaa TJS:n vastavalittu rehtori, yhteiskuntatieteiden maisteri Tanu Heikkinen.

Heikkinen on työskennellyt viimeiset 17 vuotta Tehyssä järjestöjohtajana, järjestöpäällikkönä ja koulutuspäällikkönä. Sitä ennen, vuosina 2001–2004, hän toimi Aktiivi-instituutissa yhteiskunnallisten aineiden opettajana ja vararehtorina. Suurimman osan urastaan Heikkinen on tehnyt töitä järjestötoiminnan ydinkysymysten, kuten järjestöaktiivien toiminnan tukemisen, koulutuksen, jäsenhankinnan sekä järjestön työtaisteluvalmiuden parissa.

Ajatus mahdollisuuksien parantamisesta demokratian eri tasoilla puhuttelee Heikkistä.

– Ammattiyhdistysliike antaa työntekijöille mahdollisuuden aktivoida omaa toimijuuttaan, huolehtia asioistaan ja olla kiinnostuneita siitä, millaista suomalainen työelämä ja työskentelyolosuhteet täällä ovat.

Tässä työssä Heikkinen uskoo juuri koulutuksen ja kehittämisen voimaan.

– TJS:llä on vahva rooli näiden asioiden parissa. Luomme edellytyksiä ja parannamme valmiuksia, jotta liittojen jäsenet voivat toimia paikallisyhdistyksissä, ammattiosastoilla ja työpaikoilla omissa tehtävissään niin työntekijöinä kuin henkilöstönkin edustajina.

Uutta strategiaa toteuttamaan

TJS Opintokeskuksen strategiaa on vastikään päivitetty. Uuden strategian tavoitteina on kehittää liittojen kanssa ajanmukaisia toimintamalleja ja työkaluja järjestäytymisasteen nostamiseksi, innostaa ja aktivoida liittojen järjestöjen toimijoita ja auttaa kehittämään yhteistyötä yli liittorajojen, tukea liittoja uusien digitaalisten välineiden hyödyntämisessä yhdistystoiminnassa ja kouluttaa niiden käyttöön sekä ennakoida työelämän muutoksia ja toimia edelläkävijänä työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämisessä.

– Esimerkiksi järjestäytymisen edistäminen on ammattiyhdistystoiminnan keskiössä. Siinä meillä on TJS:ssä omistajien ja henkilökunnan kanssa pohdinnan paikka, että mitä välineitä me voisimme tässä työssä liittojen strategisena yhteistyökumppanina hyödyntää, pohtii Heikkinen.

– Strategiatyön tuloksena liitot haluavat TJS:n olevan strateginen kumppani oman toimintansa tukemisessa. Nyt meillä on uusi rehtori, jolla on paitsi vahva vapaan sivistystyön tausta, myös monilta poluilta kertynyttä osaamista opintokeskuksen johtamiseen. Odotan innolla yhteistyötä ja uuden strategian jalkauttamista hänen kanssaan, toteaa TJS Opintokeskuksen johtokunnan I puheenjohtaja, STTK:n järjestöpäällikkö Juska Kivioja.

TJS:n rehtorina Heikkinen kokee pääsevänsä rakentamaan parempaa huomista ja työelämää yhdessä toimien.

– TJS on omistajiensa, liittojen ja liittojen jäsenten tarpeita palveleva organisaatio. Haluan olla luomassa liittojen ja TJS:n välille aktiivista vuoropuhelua, jolla luodaan molemmin puolin varmuus siitä, että teemme juuri tässä ajassa liitoille ja liittojen jäsenille tarpeellisia asioita.

Heikkisen hyvän elämän elementit

Kiinnostava, innostava työ
Minulla on ollut ilo saada tehdä mielekkääksi kokemiani töitä läpi työurani.

Perhe ja läheiset
Vaimoni Riikka ja kaksi teini-ikäistä tytärtä ovat minulle hyvin tärkeitä. Nyt koronarajoitusten vähän hellitettyä olen päässyt Savoon tapaamaan myös äitiä ja muita sukulaisia.

Liikunta
Harrastan mielelläni kuntoliikuntaa, kuten hiihtoa talvella. Savossa pääsen tekemään myös metsänhoitotöitä. Se on konkreettista tekemistä, jonka parissa palaudun erinomaisen hyvin.

Kulttuuri
Olen ahkera teatterissakävijä, ja sitä olen erityisesti kaivannut nyt korona-aikana. Onneksi kirjojen lukeminen on ollut mahdollista. Monesti minulla on rinnakkain kesken tietokirja ja joku muu kirja, kuten dekkari. Viimeksi luin Kaspar Colling Nielsenin dystopian Tanskan sisällissota 2018–24.

TJS Opintokeskus pähkinänkuoressa:
TJS Opintokeskus on STTK:laisten ja akavalaisten järjestöjen opintokeskus, jonka tehtävä on tuottaa koulutuksia ja kehittämispalveluita liitoille ja liittojen jäsenille. Koulutus-, sivistys- ja kehittämistoiminnan avulla TJS uudistaa järjestötoimintaa ja vahvistaa hyvinvoivaa, kestävää ja reilua työelämää liittojen jäsenille. TJS Opintokeskus jakaa myös valtion antamaa taloudellista TJS-tukea ammattijärjestöjen järjestämiin koulutuksiin.
Tulevat koulutukset & tietoa palveluista: www.tjs-opintokeskus.fi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue