Sosiaalialan järjestöjen arvokas työ on turvattava sote-uudistuksessa 

Kirjoittaja:

Juri Aaltonen

Puheenjohta, ERTO

Kuntavaalit2021

Sosiaalialan järjestöt ovat perinteisesti tarjonneet yksin tai yhdessä kuntien kanssa tärkeän osan kuntalaisten palveluista ja täydentäneet niin neuvonnassa kuin muussakin toiminnassa kuntien itsensä tuottamia palveluja.  Järjestöjen toiminta on osallistavaa yhteistyötä ilman taloudellisen voiton tavoittelua. Yhteistoiminta on ollut tuloksellista ja vaikuttavaa.  

Sote-uudistus on riski järjestöjen palveluiden jatkuvuudelle. Uudistus huomioi sosiaali- ja terveyspalvelut sekä ennalta ehkäisevän työn, mutta näiden välimaastoon jää useita järjestöjen nyt tuottamia palveluja kuten mielenterveyskuntoutujien kohtauspaikat. Jotta sosiaalialan järjestöjen rooli ennalta ehkäisevässä työssä, osallistamisessa ja esimerkiksi juuri mielenterveyskuntoutujien tukemisessa voidaan turvata, se edellyttää kunnilta aktiivisuutta.   

Kuntien pitää varmistaa, että järjestötoiminnan rahoitusvastuu kunnan ja hyvinvointialueen välillä on selkeä. Samaten pitää varmistaa, että järjestöjen tärkeä rooli jatkuu sekä hyvinvointialueen että kuntien toiminnassa.   

Kunnissa pitää nimetä järjestöyhteistyöstä vastaava(t) ja sitä kehittävä(t) henkilöt. Kuntien ja järjestöjen välistä yhteistyötä kehittämään on kaikissa kunnissa nimettävä järjestökoordinaattori.   

Kunnat voivat tukea järjestöjen toimintaa muun muassa osoittamalla edullisia tai maksuttomia toimintatiloja ja antamalla suoraa taloudellista tukea esimerkiksi järjestöavustuksin. Kuntien järjestölle antama toiminta-avustus on valtakunnallisesti keskimäärin 700 euroa vuodessa. Pienellä summalla saadaan iso positiivinen vaikutus.  

Kun pandemia laantuu, tarvitsemme mielenterveydellisiä palveluja poikkeuksellisen paljon.  Tämän tarpeen täyttämiseen kunnat tarvitsevat kolmannen sektorin toimijoita.  

Koronakriisin aikana on syntynyt poikkeuksellisen suuri tarve mielenterveydellisille palveluille. Kun pandemia laantuu, tarvitsemme mielenterveydellisiä palveluja poikkeuksellisen paljon. Tämän tarpeen täyttämiseen kunnat tarvitsevat kolmannen sektorin toimijoita.   

Järjestöt ovat voimavara ja ne kannattaa ottaa kaikissa kunnissa entistäkin aktiivisemmaksi osaksi asukkaiden palveluja. Järjestöjen vapaaehtoistyö sitouttaa asukkaita ja antaa mahdollisuuden merkitykselliseen toimintaan työuran aikana ja muutoinkin. Toiminnan kautta kuntien asukkaat saavat äärimmäisen tärkeää tukea elämän eri tilanteissa. Siksi on välttämätöntä turvata järjestöjen toiminta myös sote-uudistuksessa.  

Juri Aaltonen , puheenjohtaja, Toimihenkilöliitto ERTO ry   

Ajankohtaista

7.5.2024

Keskustelua Euroopan taloudesta ja työelämästä – Eurooppa-päivää vietettiin 7.5. Oodissa

Lue
7.5.2024

Usko pois – EU on suomalaisen palkansaajan ystävä

Lue
6.5.2024

SuPer: Kolme ehdokasta SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi – valinta tapahtuu toukokuun liittokokouksessa

Lue
3.5.2024

Palkansaajan ostovoima kohenee hitaasti

Lue
2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue