Pro tuskastui UPM:n toimintaan: Julkisuuskuva kiiltäväksi luottamusmiesten oikeuksia rikkomalla

Metsäyhtiö UPM kertoi perjantaina aikovansa poistaa toimihenkilöiden sukupuolten väliset selittämättömät palkkaerot vuoden 2021 aikana yhdenvertaisuuskorotuksella. Lain mukaan palkkakartoitus tehdään yhteistyössä luottamusmiesten kanssa, mutta UPM ei toimi näin. 

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pitää tavoitetta oikeudenmukaisena, mutta ihmettelee ajoitusta. Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan UPM:llä työskentelevien toimihenkilönaisten ja -miesten selittämätön palkkaero on noin 9 prosenttia. Velvoite poistaa palkkaerot on ollut tasa-arvolaissa jo vuosia. 
 
Tasa-arvolain mukaan työnantajan tulee estää syrjintä naisten ja miesten välillä sekä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa työehdoissa, erityisesti palkkauksessa.   – Miksi lakisääteinen toiminta aloitetaan vasta nyt? Tasa-arvolaki on edellyttänyt vähintään 30 työntekijää työllistävän työnantajan laatimaan palkkakartoituksen vuodesta 2005, Malinen kummeksuu.  

Luottamusmiehet eivät ole mukana tarkastelussa  

UPM kertoo, että yhdenvertaisuustarkastelussa hyödynnetään riippumattoman kolmannen osapuolen asiantuntemusta. Lain mukaan henkilöstön edustajille tulee turvata tosiasialliset mahdollisuudet osallistua palkkakartoituksen valmisteluun ja vaikuttaa sen sisältöön prosessin kaikissa vaiheissa.  

Ammattiliitto Pron tietojen mukaan UPM:n toimihenkilöiden luottamusmiehet eivät ole mukana tarkastelussa. UPM ei hyväksy jatkossakaan luottamusmiehiä tarkastelemaan selvittämättömiä palkkaeroja, vaan ilmoittaa tekevänsä sen itse.   
 
– Yrittääkö UPM kiillottaa julkisuuskuvaansa, vaikka samalla se yrittää päästä luottamusmiehistä eroon? Malinen kysyy.  

 “Toiminta ei edistä avoimuuden kulttuuria” 

Maaliskuussa UPM:n toimihenkilöitä edustavat lähes 40 luottamushenkilöä kokivat, että työnantaja on pettänyt lupauksensa. Yrityksen johdolle osoitetussa avoimessa kirjeessään luottamushenkilöt ovat huolestuneita siitä, loukkaako UPM työelämän perusoikeuksia.  

– Tämä ei ainakaan edistä avoimuuden kulttuuria, Malinen toteaa. 

Ylen kyselyssä työnantajat eivät kannata esitystä, jonka mukaan työntekijä voisi nähdä työkaverin palkkatiedot syrjintäepäilyjen takia. Työntekijäliitot taas kannattavat ehdotusta, jotta tasa-arvo voisi toteutua työpaikoilla. 

Lisätiedot: Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja, puh. 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue
2.2.2023

Jyty: Palkkatasa-arvoa on edistettävä työehtosopimuksilla

Lue
2.2.2023

STTK kannattaa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnin suosituksia

Lue
1.2.2023

SuPer: Hoiva-avustajat toteuttavat lääkehoitoa ohi koulutuksensa, onko lääkehoidon toteutus turvallista?

Lue
1.2.2023

RIA ja RKL vaativat nopeaa reagointia uhkaavaan taantumaan

Lue
1.2.2023

Nolottaako kertoa, että särkee päätä?

Lue
31.1.2023

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena

Lue
31.1.2023

Tehy: Hoiva-avustajat jakavat lainvastaisesti luvatta lääkkeitä – valvontaa tiukennettava, sanktiot tarpeen

Lue