Webinaarissa keskustelua hiilineutraalista Suomesta ja oikeudenmukaisesta siirtymästä

ministeri Mikkonen ja Antti Palola

STTK on mukana edistämässä ilmastonmuutoksen torjuntaa. Suomalainen yhteiskunta on muutettava hiilineutraaliksi yhden sukupolven aikana. Päästöjen vähentämisen ja hiilinielujen kasvattamisen lisäksi on varauduttava ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muutoksiin erityisesti työelämässä. Muutos on toteutettava sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla siten, että työntekijät ovat mukana tekemässä ilmastoratkaisuja tulevaisuutta varten.

Työpaikkojen omien toimien merkitys päästövähennysten pienentämiseen olisi todennäköisesti valtava, mikäli edes osa kaikista Suomen työpaikoista lähtisi aktiivisesti hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tämän mahdollistaisi pitemmällä ajanjaksolla myös suuria kustannussäästöjä niin työpaikoille, kuin julkiseen talouteen, ja heijastukset kansalaisten asenteisiin olisivat vaikuttavia. Työpaikkojen kannattaa olla edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hallituksen puolestaan kannattaa tukea työpaikkojen omia ilmastotoimia.

Hiilineutraali yhteiskunta pitää rakentaa suunnitelmallisesti ja tieteelliseen tietoon nojautuen. Kansainvälinen ilmastopaneeli on arvioinut ilmastokriisin selättämiseksi tarvittavia toimia useasta eri näkökulmasta. Kaikki arviot korostavat tilanteen kriisiluonnetta ja nopeiden toimien merkitystä. Yhteiskunnat tarvitsevat arvojen uudelleen asettamista, sillä vanhat tavat ja ratkaisut eivät enää toimi.

Koronakriisi aiheuttaa kestävään elvytykseen omat haasteensa entisten lisäksi. Elvytykseen käytettäviä varoja voi käyttää vain kerran ja niiden tulee tukea hallitusohjelman mukaisia ilmasto- ja ympärisön monimuotoisuustavoitteita. Kuinka voidaan huomioida Pariisin sopimuksen mukaista oikeudenmukaista siirtymää ja mitä se Suomessa voisi tarkoittaa? Onko kestävä elvytys myös työmarkkina- ja työllisyyspolitiikkaa?

Tervetuloa mukaan webinaariin keskiviikkona 24.6. klo 10.30.

Osallistu webinaariin osoitteessa: sttk.fi/hiilineutraali

Lue lisää STTK:n ilmastotavoitteista.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue