STTK: Hiilineutraalius ei toteudu muutaman vuoden vihreällä elvytyksellä

Lisätietoja:

Patrizio Lainà

pääekonomisti

Profiili
Talouspolitiikka

STTK:n mielestä hallituksen neljännessä lisätalousarviossa elvytyksen mittaluokka on oikeansuuntainen, mutta koronakriisin syvyydestä ja palautumisesta näyttää edelleen olevan epätietoisuutta.
– Taloustilanteen tarkentuessa hallituksen täytyy olla valmis tarkastelemaan elvytyksen määrää ja keinoja uudelleen. Myös EU-ratkaisut tulevat vaikuttamaan elpymiseen, pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

Lisätalousarvioesitys on yhteensä 5,5 miljardin euron kokonaisuus.
– Elvytyksen lisäksi summasta merkittävä osa on rahoitustukea kunnille ja yrityksille. Hallitus turvaa kuntien rahoitusta 1,4 miljardilla eurolla. Tämä on tarpeen, sillä kunnat ja kuntayhtymät kantavat paljon käytännön vastuuta koronakriisin ratkaisemisesta ja palveluiden toimivuudesta.

STTK pitää hyvänä, että hallitus panostaa vihreään elvytykseen ja investoi infrastruktuuriin esimerkiksi raidehankkeiden muodossa.
– Hiilineutraaliutta ei kuitenkaan saavuteta muutaman vuoden vihreällä elvytyksellä. Kunnianhimoinen ekologinen jälleenrakennus on tarpeen, jos hiilineutraaliustavoitteeseen halutaan päästä vuonna 2035. Panostukset ilmastorahastoon ovat kannatettavia, mutta samalla on varmistettava, että rahaston myöntöperusteet tukevat oikealla tavalla kestävää elvytystä.

Työllisyyspalveluihin luvataan lisärahoitusta, mikä on tarpeen lomautus- ja irtisanomissuman purkamiseksi. Korkeakoulujen aloituspaikkojen määrän lisäys on myös tärkeää nuorten tukemiseksi ja osaamistason nostamiseksi.

STTK on esittänyt koronakriisin hallitsemiseksi lyhennetyn työajan tukea.
– Nyt olisi ollut hyvä hetki päättää tästä tuesta, jotta elvytysbudjetin piristäessä kysyntää suurempi joukko lomautettuja ja irtisanottuja saataisiin takaisin töihin. Toivomme, että tätä mahdollisuutta vielä tarkasteltaisiin osana työllisyystoimenpiteitä, Lainà toteaa.

Jo edellisessä lisätalousarviossa hallitus päätti kasvattaa Työllisyysrahaston valtiontakauksia. On myönteistä, että tässä lisätalousarviossa esitetään, että valtio rahoittaa peruspäivärahaa vastaavan osuuden lomautusajan päivärahoista tänä vuonna.
– Myös työttömyysturvan enimmäismaksuajan laskennan keskeyttäminen työttömiltä ja lomautetuilta vuoden loppuun saakka ansaitsee kiitosta. Olisi kuitenkin ollut toivottavaa, että työttömyysturvaa olisi korotettu määräajaksi 50 eurolla kuukaudessa, kuten palkansaajakeskusjärjestöt ovat yhdessä esittäneet, Patrizio Lainà toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue