Euroopalta toivotaan tukea Filippiinien ay-oikeuksiin

Ammattiliiton aktiivit saavat Filippiineillä edelleen tappouhkauksia ja heidät erotetaan helposti. Vastoinkäymisistä huolimatta ay-liike on saanut aikaan parannuksia, esimerkiksi äitiysloman ja erottamiskiellon sen aikana.

Työpaikan seinään oli kiinnitetty paperiarkkeja, jossa oli yhteensä kuuden työntekijän kuvat ja nimet sekä niiden yläpuolella teksti ”Wanted”. Työnantaja halusi ilmoittaa näin, että ammattiliiton toimia tarkkaillaan eikä aktiivien henki ole enää paljon arvoinen.

– Saimme nämä ilmoitukset poistettua, ammattiliittojen keskusjärjestö SENTROn pääsihteeri Joshua Mata kertoo.

Kyseiset naiset ovat SENTROn kouluttamia ay-aktiiveja, jotka aktivoivat ihmisiä ammattiliittoon. Kun riittävän moni on liitossa, työpaikalla äänestetään, onko edustus kattava. Jos liitto saa työpaikalla vähintään 35 prosentin kannatuksen, se voi neuvotella työehtosopimuksen.

Pelottelua, erottamisia ja yritysten alasajoja

Matan mukaan työnantajat tekevät kaikkensa sopimusten välttämiseksi. Pienillä työpaikoilla riittää erottaminen, pelottelu tai yrityksen alasajo. Korvaava yritys perustetaan muualle.

– Valtaosa, noin 90 prosenttia, työpaikoista on pieniä. Liitot keskittyvät suuriin työpaikkoihin, vaikka niissä on vaikea saada riittävää tukea.

Isoilla työpaikoilla toiset ammattiliitot voivat kaapata sopimuksen itselleen. Mata on kuitenkin luottavainen. Sadan tuhannen jäsenen SENTRO on ammattiliitto, joka ajaa parannuksia työntekijöiden asemaan myös valtiotasolla. SASKin tukemalla kampanjalla on saatu muun muassa äitiysvapaa 105 arkipäivään ja työntekijän erottaminen äitiysvapaan takia kiellettyä.

ILO vaatii selvityksiä

Ay-liike sai Filippiinit ratifioimaan ensimmäisenä Aasian maana kansainvälisen työjärjestö ILOn julkisen alan järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta koskevan yleissopimuksen vuonna 2017.
Sittemmin on otettu rajusti takapakkia. Filippiineistä on kanneltu viimeksi viime vuonna ILOon. Kantelussa todetaan muun muassa, että yhdistymisvapautta on rikottu eikä maan hallitus ole tehnyt mitään ay-aktiivien murhien selvittämiseksi. Pohjoismaat ovat tukeneet Filippiinien ay-liikettä sen kantelussa.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte vastasi kanteluun, että maa tukee työntekijöidensä voimistumista sekä neuvotteluyhteyksiä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa.
ILOn viimekesäinen konferenssi käsitteli asiaa ja päätti vaatia Dutertelta yksityiskohtaisemmat tiedot neuvotteluoikeuksien noudattamisesta, työntekijöiden järjestäytymisoikeuksista ja ay-johtajien murhien selvittämisestä.

Saavutuksia ja vastoinkäymisiä

Suomalainen ay-liike on tukenut filippiiniläistä ay-liikettä pitkään. STTK ja SAK ovat tukeneet SENTROa sen perustamisesta saakka.

Joshua Mata toivoo Euroopasta laajempaa tukea maansa ay-liikkeelle. Euroopan unioni on iso kauppa-alue Filippiineillä sijaitseville kansainvälisille valmistajille. Monet näiden nimekkäiden yritysten tehtaista sijaitsevat vapaakauppa-alueilla, jolloin työntekijöiden oikeudet ovat tavallistakin heikommat. Työpaikalle pitää kulkea monen turvaportin läpi, ja siksi ay-liikkeen vaikuttaminen on hankalaa.

Tuotannossa ei noudateta aina ihmisoikeuksia.

Vapaakauppa-alueilla ay-liikkeen toiminta on Matan mukaan tehty todella vaikeaksi. Usein työntekijöitä pystyy tapaamaan vain ennalta sovitussa paikassa salaa. Kukaan aktiiveista ei halua mahdollisten ilmiantajien saavan selville heidän asuinpaikkaansa.

Mata muistuttaa, että Euroopan unioniin tuodaan Filippiineiltä muun muassa tonnikalaa, vaatteita ja kenkiä. Tuotannossa ei noudateta aina ihmisoikeuksia eikä kansainvälisen työjärjestön ILOn säännöksiä.

SENTROssa toivotaan, että eurooppalaiset kuluttajat ryhtyisivät peräämään tuotteiden eettistä alkuperää, eli kuinka ihmis- ja ammattiyhdistysoikeuksia on noudatettu tuotannossa.
– Selvitämme paraikaa, kuinka isoissa firmoissa noudatetaan kansainvälisiä säännöksiä, Mata sanoo ja lupaa kertoa vuoden mittaan tuloksista.

SENTRO

  • Ammattiliittojen keskusjärjestö, johon kuuluu 100 000 ihmistä.
  • SENTRO perustettiin 2013. Siihen kuuluu mm. metallialan, palvelu- ja julkisen sektorin liittoja.
  • Pääsihteeriksi valittiin Joshua Mata vuonna 2015.
  • STTK on tukenut SASKin kautta alusta pitäen SENTROn toimintaa.

Teksti: UP/Birgitta Suorsa
Kuvat: Pekka Sipola

Ajankohtaista

14.7.2021

STTK järjesti keskustelun SuomiAreenalla oikeudenmukaisesta siirtymästä vähähiiliseen yhteiskuntaan

Lue
7.7.2021

Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työpaikoilla on nyt etsikkoaika luoda koronanjälkeiset uudet käytännöt

Lue
5.7.2021

Kotidatan yt-neuvottelut päättyivät pohjanoteeraukseen – ajojahti oikeutta hakevia työntekijöitä vastaan

Lue
5.7.2021

Väärinkäytöksistä ilmoittavien suojaa koskeva lakiehdotus jäämässä puolitiehen

Lue
1.7.2021

Sote-uudistuksessa katse alojen veto- ja pitovoimaan

Lue
30.6.2021

Korona on heikentänyt työelämän oikeuksien toteutumista koko maailmassa

Lue
29.6.2021

TJS Opintokeskuksen uusi rehtori: Reilu työelämä edellyttää koulutusta ja kehittämistä

Lue
28.6.2021

Tunnistatko ennakkoluulosi? Väitän, että et aina

Lue