ERTO: Jopa 780 000 saatetaan lomauttaa koronakriisin takia

Jopa 780 000 saatetaan lomauttaa koronakriisin takia – palkansaajat pelkäävät toimeentulonsa puolesta

Lähes kolmasosa työntekijöistä sanoo olevansa joko jo lomautettu tai kokee olevansa lomautusuhan alla. Tämä saattaa tarkoittaa jopa 780 000 palkansaajan lomauttamista koronakriisin vuoksi. Yli puolet palkansaajista pelkää, että työttömyyskorvausten käsittely työttömyyskassassa viivästyy ja vaarantaa oman tai perheen talouden. Tämä tuli ilmi Toimihenkilöliitto ERTOn tekemästä kyselystä, johon vastasi 1000 palkansaajaa.

12 prosenttia palkansaajista on jo saanut lomautusilmoituksen koronakriisin seurauksena. 19 prosenttia pitää lomautusta lähiaikoina mahdollisena. Lomautetuksi tulisi tässä tapauksessa pahimmillaan 780 000 palkansaajaa. 56 prosenttia palkansaajista pelkää, että runsaiden lomautusten vuoksi työttömyyskorvausten käsittely työttömyyskassassa viivästyy ja vaarantaa oman tai perheen talouden.

Toimihenkilöliitto ERTO kysyi huhtikuussa tuhannelta työssä käyvältä 18-63-vuotiaalta palkansaajalta koronakriisin vaikutuksista työhön ja toimeentuloon.

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan lomautukset ja taloudellinen epävarmuus saattavat hyvinkin johtaa erilaisiin lieveilmiöihin, kuten perheväkivaltaan, mielenterveysongelmiin ja päihteiden käyttöön. Kyselytutkimukseen vastanneista 14 prosenttia kertoo kärsineensä ainakin jonkinasteisista mielenterveydellisistä ongelmista koronakriisin vuoksi.

Mielenterveyspalvelujen rahoitus pitää turvata

Aaltonen on huolissaan sosiaalialan järjestöistä, jotka tarjoavat tukipalveluja esimerkiksi työttömille sekä mielenterveys-, päihde- tai velkaongelmista kärsiville. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tiedotti maanantaina 20.4., että avustuksiin käytettävissä oleva rahamäärä laskee todennäköisesti merkittävästi vuonna 2021 koronakriisin vuoksi.

– Valtion pitää kohdistaa STEAn kautta avustuksia vuonna 2021 vähintään yhtä paljon kuin tänä vuonna. Tarve kasvaa entisestään, mutta palveluja uhkaa pahimmillaan laaja alasajo. Tämän palvelujen heikentämisen kerrannaisvaikutuksia muissa sosiaalipalvelun yksiköissä voi vain pelolla arvailla, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan keskellä koronakriisiäkin meidän pitää valmistautua koronan jälkeiseen aikaan.
– Meidän pitää huolehtia ennen kaikkea kaikkein heikoimmassa asemassa olevista.

Taustatiedot tutkimuksesta: 

  • Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Toimihenkilöliitto ERTOn toimeksiannosta.
    Tutkimuksessa haastateltiin 18-63 -vuotiaita, jotka olivat työelämässä palkansaajina maaliskuun alkupuolella, juuri ennen koronaepidemian varsinaista alkua. Tällä otantatavalla haluttiin varmistaa se, että mukaan otokseen on mahdollista tulla mukaan myös sellaisia, jotka ovat koronaepidemian vuoksi joutuneet työttömiksi tai lomautetuiksi.
  • Otos on satunnaisotos, eikä sitä ole kiintiöity tai painotettu. Se edustaa kuitenkin alueellisesti ja sukupuolen mukaan hyvin tarkkaan koko aikuisväestön jakaumaa.
  • Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 8.4. – 14.4.2020 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa.
    Lopullinen vastaajamäärä on 1000. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on noin ± 2,8%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Lisätiedot: puheenjohtaja Juri Aaltonen, p. 040 553 8536, juri.aaltonen@erto.fi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue