Tehy ja SuPer: Alakohtainen sote-sopimus pelastaisi hoitoalan

Sote-alan oma sopimus

Tehy ja SuPer tavoittelevat kunta-alalle alakohtaista työehtosopimusta. Ns. sote-sopimuksen myötä alan työehtoja ja -oloja voitaisiin edistää nykyistä tehokkaammin. Muita järjestöjen keskeisiä tavoitteita neuvottelukierroksella ovat palkankorotukset, tasa-arvo-ohjelma ja kikytuntien poistaminen. Kunta-alan neuvottelut uudesta virka- ja työehtosopimuksesta jatkuivat 28. helmikuuta.

170 000 sote-alan ammattilaista kuntasektorilla ansaitsee oman työehtosopimuksen

Noin 170 000 sote-alan ammattilaista kuntasektorilla ansaitsee oman työehtosopimuksen, jossa alan epäkohtiin voidaan pureutua paremmin ja turvata sote-palvelujen saatavuus ja työvoiman saanti myös tulevaisuudessa. Varhaiskasvatuksen edunvalvontaa hoidetaan jatkossakin tehokkaimmin KVTES:ssa. Sote-sopimus liittyy kiinteästi koko sote-sektoria koskevaan uudistukseen ja on ratkaisu hoitoalan vakavaan kriisiin. Tehy ja SuPer toivovat, että työnantajapuoli ja muut palkansaajia edustavat pääsopijajärjestöt ymmärtäisivät sote-sopimuksen tärkeyden kriisin ratkaisemisessa.

Sote-alan tilanne on huonontunut vuosi vuodelta. Säästötoimet ovat heikentäneet alan vetovoimaa ja työntekijöiden kuormittuneisuus on kasvanut. Vaikka ala koetaan edelleen merkityksellisenä, pieni palkka ja jaksamisongelmat ovat pakottaneet työntekijät etsimään muita vaihtoehtoja. Myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt.

Myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt.

– Yhteiset talkoot tarkoittavat nyt sitä, että säästötoimien sijaan parannetaan hoitoalan ammattilaisten toimeentuloa ja jaksamista. Samalla myös hoidon laatu paranee, kun hoitajat voivat hyvin. On erittäin huolestuttavaa, kun koulutetut hoitajat eivät saa aitoa mahdollisuutta käyttää osaamistaan kansalaisten hyväksi vaan heidän on etsittävä toimeentulonsa muualta, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo.

– Liian moni hoitoalan ammattilainen joutuu tekemään useampaa työtä oman ja perheensä toimeentulon eteen. Näin asia ei saa olla. Palkalla on voitava tulla toimeen. Nyt ei ole kyse siitä, onko meillä varaa nostaa hoitohenkilöstön palkkoja. On kyse siitä, onko meillä varaa olla nostamatta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Tehy ja SuPer käynnistävät yhteisen kampanjan hoitoalan tilanteen pelastamiseksi

Tehy ja SuPer käynnistävät tänään yhteisen kampanjan hoitoalan tilanteen pelastamiseksi ja korjaamiseksi. Kampanjan teemana on: Me emme ole ongelma, me olemme ratkaisu. Korjaamalla hoitoalan olosuhteita ja palkkoja voidaan turvata alan vetovoima ja kasvava palvelutarve.

Molemmat liitot ovat avanneet liittokierroksen tavoitteista ja etenemisestä kertovat sivut verkossa. SuPerin sivut löytyvät osoitteesta superliitto.fi/neuvottelukierros2020 ja Tehyn sivut osoitteesta tehy.fi/liittokierros. Neuvottelijoita ja neuvotteluiden kulkua voi seurata Twitterissä aihetunnisteilla #sotesopimus, #meolemmeratkaisu, #kohtitasaarvoa ja #liittokierros.

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028
SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, p. 050 310 1492
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue