Arvonnousuvero tiivistäisi veropohjaa ja ehkäisi veronkiertoa

Kirjoittaja:

Patrizio Lainà

pääekonomisti

Profiili
Arvonnousuvero

Arvonnousuvero tunnetaan myös maastapoistumisverona tai exit-verona. Sen tarkoitus on verottaa maassa asumisen aikana syntynyttä arvonnousua myyntivoitoista, lahjoista ja perinnöistä.

Toisin kuin on välillä virheellisesti esitetty arvonnousuveroa ei makseta heti muutettaessa vaan silloin, kun varallisuuserä realisoidaan. Arvonnousuvero ei estä tai hankaloita muuttamista, vaan takaa sen, että verot ylipäätään maksetaan ja ne maksetaan oikeaan osoitteeseen.

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään selvityksen yksityishenkilöiden arvonnousuverosta. Selvityksen mukaan arvonnousuvero tai vastaava verotusjärjestely on käytössä peräti 13 maassa vertailussa olleista 16 maasta. Kaikissa Pohjoismaissa on käytössä yksityishenkilöiden arvonnousuvero jossakin muodossa (Islanti ei ollut mukana vertailussa), mutta Suomesta se edelleen puuttuu.

Ei vaikutusta kilpailukykyyn

Yrityksille arvonnousuvero tuli jo vuodenvaihteessa EU-direktiivin myötä. Yritykset eivät voi enää harjoittaa verosuunnittelua hyödyntäen eri maiden erilaisia verotuskäytäntöjä. Yksityishenkilöille verosuunnittelu on edelleen mahdollista Suomessa. Jos arvonnousuvero on voitu toteuttaa yrityksille, toteuttamisen ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa yksityishenkilöillekään.

Yksityishenkilöiden arvonnousuvero estäisi sellaista veronkiertoa, jossa asuinkirjat siirretään veroparatiisiin, joka ei juurikaan verota myyntivoittoja, lahjoja tai perintöä.

Yksityishenkilöiden arvonnousuvero estäisi sellaista veronkiertoa, jossa asuinkirjat siirretään veroparatiisiin, joka ei juurikaan verota myyntivoittoja, lahjoja tai perintöä. Yksityishenkilöiden arvonnousuvero ei liity yritystoimintaan. Onkin erikoista, että valtiovarainministeriö vastustaa yksityishenkilöiden arvonnousuveroa kilpailukyvyn nimissä, vaikka verolla ei ole siihen mitään vaikutusta. Lisäksi yksityishenkilöiden arvonnousuvero vahvistaisi valtiovarainministeriön selvityksen mukaan julkista taloutta jopa 50 miljoonalla eurolla vuodessa.

 Vero vahvistaisi luottamusta vapaaseen liikkuvuuteen

Arvonnousuvero ei tarkoita, että muuttaja joutuu maksamaan tavallista enemmän veroja myyntivoitoista, lahjoista tai perinnöistä. Se tarkoittaa, että maksaa veroja yhtä paljon kuin henkilö, joka ei muuta Suomesta pois. YLE:n uutisen mukaan valtiovarainministeriö pelkää, että arvonnousuvero koettaisiin epäoikeudenmukaiseksi. Mutta eikö epäoikeudenmukaisempaa ole se, että maassa pysyvät joutuvat maksamaan veroja, mutta muuttajat voivat välttää verot myös siltä ajalta, kun ovat asuneet maassa?

Britannian päätös erota EU:sta kumpusi paljolti vapaan liikkuvuuden kyseenalaistamisesta. Vapaa liikkuvuus on erinomainen asia, mutta se ei voi tarkoittaa vapautta velvoitteista. Asuinkirjojen siirtely veronkiertotarkoituksessa murentaa vapaan liikkuvuuden oikeutusta. Vaikka arvonnousuvero on vain pieni osa kokonaisuutta, se vahvistaisi kansalaisten uskoa vapaaseen liikkuvuuteen korjaamalla yhden ammottavan veroreiän.

Patrizio Lainà, pääekonomisti

VM: Selvitys ei puolla luonnollisten henkilöiden maastapoistumisveron käyttöönottoa

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue