Sukupolvivaikutusten arvio mukaan työllistämistoimiin

Nuorten asema työelämässä

Kuluneen viikon aikana on keskusteltu Helsingin Sanomien artikkelista, joka esitteli hallituksen työllistämistoimia. Työllistämistoimissa vilautettiin vaihtoehtoina muun muassa jonkinlaista opintoaikojen lyhentämistä sekä nuorten työntekijöiden heikompaa irtisanomissuojaa. Molemmat keinoista iskevät suoraan nuorempaan sukupolveen. Ne eivät ole lainkaan oikeudenmukaisia sukupolvien välisen tasa-arvon näkökulmasta.

Työllisyyttä ei pidä yrittää nostaa heikentämällä nuoremman sukupolven työehtoja tai oikeutta opiskeluun. Nuoret uhkaavat muutenkin ensimmäisiä kertoja jäädä tulokehitykseltään heikompaan asemaan kuin edellinen sukupolvi.  Tämä ei kerro hyvin onnistuneesta sukupolvipolitiikasta.

Tällä hetkellä maassamme on alueita, joilla mielenterveyshäiriöt ovat yleisin sairauspoissaolojen syy. Tämä näkyy varsinkin nuorissa ikäluokissa ja valitettavasti jo koulutuksen aikana. Sitä suuremmalla syyllä nuoremman ikäluokan tilanteen kurjistaminen ei ole millään tavoin järkevää eikä kestävää.

Nuoret uhkaavat muutenkin ensimmäisiä kertoja jäädä tulokehitykseltään heikompaan asemaan kuin edellinen sukupolvi.

Ylipäätään vastakkainasettelu ikäryhmien välillä ei ole rakentavaa. Meidän on yhdessä etsittävä ratkaisuja työllisyyden parantamiseen, terveemmän väestörakenteen edistämiseen ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuteen.

Työllisyystoimia ja päätöksiä valmisteltaessa on huomioitava niiden pitkäaikais- ja sukupolvivaikutukset eri väestöryhmiin sekä päätösten vaikutukset kokonaisvaltaiseen työkykyyn ja hyvinvointiin.

Viime aikoina on myös herätty Suomen todella matalaan syntyvyyteen. On monia mielipiteitä, miten nuorten taloudellinen- tai työmarkkinatilanne vaikuttaa syntyvyyteen. Nuorten kyykyttäminen siihen tuskin ainakaan auttaa.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

***

STTK: Nuorten työmarkkina-asemaa vahvistettava, työelämätieto opetussuunnitelmiin

Ajankohtaista

19.6.2025

ILO:n konferenssissa etsittiin keinoja epävirallisen talouden torjumiseen

Lue
18.6.2025

Hallitus on lisännyt suomalaisten eriarvoisuutta ja heikentänyt arjen turvallisuutta

Lue
17.6.2025

Hallitus on ollut yrittäjien unelmien täyttymys

Lue
17.6.2025

Tehyn kysely: Hoitotyön johtajia kuormittavat jatkuvat muutokset ja suuremmat yksiköt

Lue
16.6.2025

Tehy: Yhdenvertaisuus vaatii vaikuttamista ja käytännön toimia

Lue
12.6.2025

Kansallinen työelämän kehittämisstrategia luo yhteistä suuntaa kohti parempaa tuottavuutta, oppimista ja hyvinvointia työpaikoilla

Lue
11.6.2025

Muutoksia työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskeviin Finanssivalvonnan määräyksiin ja ohjeisiin

Lue
11.6.2025

Lausunto arviointimuistiosta terveydensuojelulainsäädännön kokonaisuudistusta varten

Lue