SuPerin Paavola: Lakiuudistus on välttämätön askel kohti hyvää vanhustenhoitoa

vanhustenhoito hoitajamitoitus

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää välttämättömänä lakiuudistusta, joka koskee hoitajamitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. – Vanhukset ja heidän hoitajansa tarvitsevat uudistuksen, jotta epäkohtien korjaaminen pääsee viimeinkin alkuun, puheenjohtaja Paavola sanoo. – Olemme odottaneet tätä todella kauan ja pelänneet sitä, miten pahaksi tilanteen annetaan ajautua.

Kevään hoivakriisi nosti esiin mediassa hoivakotien ongelmia, joiden perimmäinen syy on liian pieni koulutetun hoitohenkilöstön määrä. Tämä epäkohta tuo puutteita muun muassa lääketurvallisuuteen ja yleensä asiakas-/potilasturvallisuuteen, ulkoilutukseen, peseytymisiin, rauhalliseen ja turvalliseen ruokailuun, inhimilliseen saattohoitoon ja kuntouttavaan hoitoon.

Hoivakodit eivät ole noudattaneet valvontaviranomaisten tekemiä määräyksiä

Viime päivinä on tullut edelleen huonoja uutisia vanhustenhoidosta. Hoivakodit eivät ole noudattaneet valvontaviranomaisten tekemiä määräyksiä. Kunnat eivät ole pystyneet lopettamaan palvelujen ostamista huonolaatuisista hoitokodeista, koska niillä ei ole mitään paikkaa, johon vanhukset siirretään. – Mitä pitää vielä tapahtua, että epäkohtiin puututaan kunnolla? Paavola kysyy.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kertoo, että valvontailmoituksia tehdään Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Valvontaviranomaisia on meillä selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Lakiuudistuksen myötä arkitodellisuus muuttuu näissä laitoksissa. On oltava rohkeutta tehdä sellaisia päätöksiä, jotka pakottavat hoivabisneksen muuttamaan suuntaa.

Jotta vanhuspalvelulaki toteutuu asianmukaisesti, on valvonnan toimittava, Paavola muistuttaa. – Kunnan viranhaltijoiden tehtävä on pitää huolta lain toteutumisesta. Heidän lisäkseen valvontaviranomaisten, omaisten, työntekijöiden ja kansalaisten on oltava hereillä. Kun huomataan, ettei hoito ole asianmukaista, on siihen puututtava matalalla kynnyksellä.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Liite: Superin lausuntotiivistelmä

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

***

STTK:n hallitus: Vanhustenhoito ei parane puheilla vaan rahalla

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue