Tehy: Sosiaali- ja terveyskeskukset uudistuvat kehittämällä työnjakoa

Sote-uudistus ja henkilöstön asema

Uudelleen käynnistyneessä sote-uudistuksessa on Tehyn mielestä olennaista rakentaa toimiva kokonaisuus, joka turvaa hoidon saatavuuden. Kokonaisuus koostuu perustason sosiaali- ja terveyspalveluista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä erikoissairaanhoidosta.

Terveyskeskuksissa vastaanottavat ja hoitavat potilaita muutkin ammattiryhmät kuin lääkärit. Vuonna 2018 perusterveydenhuollon noin kymmenestä miljoonasta vastaanottokäynnistä noin puolet suuntautui sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien luo.

– Työnjaon kehittäminen ja päällekkäisyyksien poistaminen on keinoja, joilla hoidon saatavuutta voidaan parantaa, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen.

Sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön, fysioterapeutin ja suuhygienistin suoravastaanottoja pitää lisätä ja kehittää. Kaikkien potilaiden ei ole välttämätöntä perusterveydenhuollossa tavata lääkäriä. Esimerkiksi fysioterapeutit voivat arvioida neurologisia sairauksia sairastavien toimintakykyä ennen lääkärin vastaanotolle menoa. Myös hoitajien rajattua lääkkeen määräämistä pitää hyödyntää nykyistä enemmän.

Kokeneen hoitajan tekemä hoidon tarpeen arviointi ohjaa potilaan suoraan sille ammattilaiselle, jolta hän saa parhaiten apua. Potilaat eivät läheskään aina itse pysty arvioimaan kenen vastaanotolle heidän kannattaisi hakeutua. Osa päättyy perusterveydenhuoltoon kuuluvan vaivan kanssa päivystykseen, koska ei saa aikaa terveyskeskuksesta.

Sote-uudistuksessa panostettava terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn

Euroopan unionin tasolla 97 prosenttia terveysbudjettien varoista kohdistuu sairauksien hoitoon. Ennaltaehkäisyn osuus on vain kolme prosenttia.

– Sote-uudistuksessa on ymmärrettävä vihdoin panostaa terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn sen sijaan, että panostetaan vasta sairauksien hoitoon.

Tehy kannattaa sote-uudistuksen tavoitteita eli palvelujen saatavuutta ja yhdenvertaisuutta, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista, terveyden edistämisen ja kuntoutuksen vahvistamista, ammattitaitoisen työvoiman turvaamista, väestörakenteen muutoksen haasteisiin vastaamista ja kustannusten kasvun hillitsemistä.

Lisätietoja: Yhteiskunta ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 8207 848
Kehittämispäällikkö Sari Viinikainen, p. 040 7793 637

Ajankohtaista

22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue
21.9.2023

Onko meillä osaajia, kun suhdanne joskus kääntyy?

Lue
21.9.2023

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Lue
20.9.2023

Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Lue
19.9.2023

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Lue