Palkkaukseen, palkkioihin ja korvauksiin liittyvät neuvottelut ovat luottamusmiesten arkea

Kirjoittaja:

Erkki Auvinen

työelämäasiantuntija

Profiili
Palkat ja palkkaus

STTK on seurannut kymmenen vuoden ajan henkilöstön edustajien työtä joka toinen vuosi toteutetulla kyselyllä. Luottamusmiesten tehtävät ovat jokseenkin vakiintuneita. Työssä korostuu etenkin henkilöstön etujen valvonta.

Ajankäytön mahdollisuudet ja todellinen työajan käyttö luottamustehtäviin ovat hieman lisääntyneet vuodesta 2017. Vapaa-ajan käytössä luottamustehtäviin ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Toimialakohtaiset erot ajankäyttöön ovat suuret. Parhaimmat mahdollisuudet ovat valtion työpaikoilla, heikoimmat yksityisellä palvelualalla.

Neuvottelut palkkauksesta, palkkioista ja korvauksista sekä neuvottelut toimenkuvista ovat lisääntynyt aiempaan verrattuna selvästi.

Neuvottelut palkkauksesta, palkkioista ja korvauksista sekä neuvottelut toimenkuvista ovat lisääntynyt aiempaan verrattuna selvästi. Ne työllistävät luottamiehiä nykyään enemmän kuin työehtojen valvonta, paikallinen sopiminen, neuvottelut työajoista ja TES/VES-soveltamisajan valvonta.

Erityisesti kuntaorganisaatioiden ja kirkon alojen luottamusmiehet panostivat neuvotteluihin palkkauksesta, palkkioista ja korvauksista. Valtion ja teollisuuden sekä rakennuspuolen luottamusmiehillä näiden lisäksi paljon aikaa veivät neuvottelut toimenkuvista. Kuntien ja yksityisten palvelualojen luottamusmiehet panostivat eniten työehtojen valvontaan.

Paikalliseen sopimiseen panostivat eniten kirkon alojen luottamusmiehet, jotka myös arvioivat paikallisen sopimisen edellytykset parhaimmiksi. Vähiten paikalliseen sopimiseen panostivat valtion sektorin luottamusmiehet. He myös kokivat paikallisissa neuvotteluissa eniten ongelmia.

Vähiten paikalliseen sopimiseen panostivat valtion sektorin luottamusmiehet. He myös kokivat paikallisissa neuvotteluissa eniten ongelmia.

Työaikakysymykset ovat olleet muita useammin esillä kuntaorganisaation työpaikoilla, vähiten teollisuuden ja rakennusalan työpaikoilla.

Neuvottelut irtisanomisista ja lomautuksista ovat vähentyneet

Neuvotteluihin irtisanomisista, lomautuksista, osa-aikaistamisista, vuokratyövoiman käytöstä ja toimintojen ulkoistamisista luottamusmiehet käyttävät aiempaa vähemmän aikaa. Irtisanomisneuvottelut ovat vähentyneet vuodesta 2017 erityisesti teollisuuden, rakennusalan ja valtion työpaikoilla. Lomautusneuvottelut ovat vähentyneet kaikilla toimialoilla. Neuvottelut osa-aikaistamisista ovat vähentyneet erityisesti valtion työpaikoilla.

Vuokratyövoiman käyttöön ja toimintojen ulkoistamiseen liittyvät neuvottelut työllistävät luottamusmiehiä vain vähän. Ainoastaan kuntapuolen luottamusmiehet ovat hieman lisänneet panostustaan vuokratyövoiman käyttöön ja toimintojen ulkoistamiseen, muilla sektoreilla panostus näihin on edelleen laskenut.

Panostukset TES-/VES-soveltamisalan valvontaan ovat pysyneet aiemmalla tasolla muilla paitsi kirkon alojen työpaikoilla, joilla tähän käytetty aika on edelleen vähentynyt.

Kuudennen kerran toteutettuun Henkilöstön edustaja -barometriin vastasi vuoden alussa kaikkiaan 1 791 STTK:laista luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. Hieman yli puolet kyselyyn vastanneista työskentelee yksityisellä sektorilla ja vajaa puolet julkisella sektorilla. Reilu puolet toimii työpaikalla, jolla on alle 250 työntekijää.

Erkki Auvinen, STTK

Ajankohtaista

31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Hakusaarto ja keikkailukielto 31.5.–14.6. – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko – ohjeita jäsenille

Lue