Koskettavia kohtaamisia

Ammattiliitto ERTOn jäsen Henrik Andersin oppi SASKin järjestämällä opintomatkalla, että Mosambikin ja Suomen ammattiyhdistyselämä ovat kaukana toisistaan.

– Minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia. Matka todella avasi silmäni, vaikka olen matkustanut paljon, Brändö Lax Ab:n talouspäällikkö Henrik Andersin kertoo marraskuisesta kokemuksestaan Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin järjestämällä opintomatkalla Mosambikissa.
Andersin kertoo lähteneensä matkalle avoimin mielin. Hän kuuli SASKista ensimmäisen kerran PlusMiinus 30 -ammattiyhdistysaktiivien koulutuksessa, kun SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen esitteli tilaisuudessa järjestön toimintaa.

Vuonna 2014 Andersin osallistui SASKin lähettiläskoulutukseen ja ryhtyi kuukausilahjoittajaksi.
– En tiennyt SASKin järjestävän opintomatkoja, mutta lähettiläskoulutuksessa kuulin niistäkin.
Alkuvuodesta 2018 Andersin jätti hakemuksensa Mosambikin opintomatkalle. Ryhmään valittiin yhteensä 15 osallistujaa. Matkaa edelsi yhtenä viikonloppuna tutustumis- ja perehdytystapahtuma, jossa tulevat matkakumppanit tutustuivat toisiinsa. Matka kesti hieman yli kaksi viikkoa, ja reissuun lähdettiin marraskuisesta pimeydestä.

Vierailut paikalliseen työelämään

Ensimmäisellä viikolla opintomatkalaiset tapasivat paikallisten ammattiyhdistysten edustajia.
– Toiset meistä kertoivat omasta ammattiyhdistystyöstään ja paikalliset ottivat tiedot tyytyväisinä vastaan, Andersin kertoo.

Mosambikissa ay-aktiiveja saatetaan vainota.
– Suomessa ihmetellään ay-liittojen jäsenlukujen laskua, kun nuoria ei saada liittymään. Mosambikissa järjestäytymisaste on tosi alhainen, sillä liittoihin pelätään liittyä, Andersin vertaa.
Opintomatkalla tutustuttiin Coca-Colan tehtaaseen, banaaniviljelmiin, satamaan, metallialan yritykseen ja kotiapulaisten omiin koteihin.

Lapsi äitinä pienemmilleen

Koskettavimmaksi kokemukseksi Andersin mainitsee vierailun 30-vuotiaan kotiapulaisen luona. Hän asui Maputon esikaupunkialueella slummissa. Hän oli jäänyt leskeksi ja elätti palkallaan viittä lastaan. Perheen 9-vuotias esikoinen joutuu hoitamaan nuorempia sisaruksiaan äidin tehdessä töitä. Lisäapua lastenhoitoon saadaan äidinäidiltä.
– Kyllä siinä monen silmään tuli kyynel. Lapsi toimii äitinä sisaruksilleen, vaikka tarvitsisi itsekin äidin hoivaa.

SASK kampanjoi useassa maassa kotiapulaisten aseman parantamiseksi.

Monet Maputon lapsista näyttivät opintomatkalaisten silmin kovin laihoilta. Ulkoministeriön maaraportti vahvistaa, että 43 prosenttia alle 5-vuotiaista mosambikilaisista on kroonisesti aliravittuja. Elinajanodotteesta selviää, että nyt syntyvän mosambikilaisen odotetaan elävän 54-vuotiaaksi. Suomalaisen elinajanodote on 81 vuotta.

SASK kampanjoi useassa maassa kotiapulaisten aseman parantamiseksi. Mosambikilaisessa tapauksessa isäntäperhe yksipuolisesti päätti evätä kotiapulaisen vuosiloman, vaikka tämä oli siihen oikeutettu. SASKin tukema ammattiliitto tuli apuun ja kotiapulaisena työskentelevä sai oikeutta.
– Hänellä oli onneksi uusi työpaikka tiedossa, sillä vanhaan työpaikkaan ei ollut tuon episodin jälkeen paluuta, Andersin sanoo.

Pieni, kyläläisten osuuskuntamallinen banaaniviljelmä näytti hänen mukaansa pitävän huolta työntekijöistään. Sen sijaan suuri, eteläafrikkalainen yritys herätti opintomatkalaisten epäilykset.
– Emme saaneet keskustella työntekijöiden kanssa. Kovasti meille vakuutettiin, että työntekijöistä pidetään huolta. Mitä se käytännön tasolla on, en tiedä.

Vielä paljon tekemistä

Andersinin kokemusten mukaan Mosambikissa peruspalvelut toimivat, mutta korruptio kukoistaa. Ensimmäinen vaikutelma Afrikan itärannikolla sijaitsevasta valtiosta oli roskaisuus. Lisäksi Suomen juomakelpoista hanavettä tuli ikävä. Iltaisin oli täydellisen pimeää, sillä katuvaloja ei ollut miltei ollenkaan.

– Auringonlaskun jälkeen ei saa liikkua ulkona yksin, naiset eivät varsinkaan, Andersin kertoo.
Myös liikenneturvallisuus herätti kysymyksiä. Andersin kertoo, että kurssilaisia kuljettaneeseen pikkubussiin yritettiin keskellä kirkasta päivää päästä sisälle, kun se odotti liikennevalojen vaihtumista.
– Sen jälkeen pidettiin auton ovet lukittuina sisältäpäin.

Tietullit keräsivät laillisia maksuja kuljettajilta. Andersinin ryhmä joutui kuitenkin virallisen tietullin lisäksi toisen tietullin pysäyttämäksi. Tällä kerralla asialla oli poliisi.
– Poliisi haki lisätienestiä. Emme olisi päässeet tilanteesta maksamatta.

Kuvat: Henrik Andersin

Ajankohtaista

2.6.2023

Ay-maksujen verovähennys on säilytettävä

Lue
2.6.2023

Tehyn Rytkönen: Kaikilla oikeus turvalliseen aborttiin, ammattilainen ei voi valita asiakkaitaan

Lue
31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue