Koskettavia kohtaamisia

Ammattiliitto ERTOn jäsen Henrik Andersin oppi SASKin järjestämällä opintomatkalla, että Mosambikin ja Suomen ammattiyhdistyselämä ovat kaukana toisistaan.

– Minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia. Matka todella avasi silmäni, vaikka olen matkustanut paljon, Brändö Lax Ab:n talouspäällikkö Henrik Andersin kertoo marraskuisesta kokemuksestaan Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin järjestämällä opintomatkalla Mosambikissa.
Andersin kertoo lähteneensä matkalle avoimin mielin. Hän kuuli SASKista ensimmäisen kerran PlusMiinus 30 -ammattiyhdistysaktiivien koulutuksessa, kun SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen esitteli tilaisuudessa järjestön toimintaa.

Vuonna 2014 Andersin osallistui SASKin lähettiläskoulutukseen ja ryhtyi kuukausilahjoittajaksi.
– En tiennyt SASKin järjestävän opintomatkoja, mutta lähettiläskoulutuksessa kuulin niistäkin.
Alkuvuodesta 2018 Andersin jätti hakemuksensa Mosambikin opintomatkalle. Ryhmään valittiin yhteensä 15 osallistujaa. Matkaa edelsi yhtenä viikonloppuna tutustumis- ja perehdytystapahtuma, jossa tulevat matkakumppanit tutustuivat toisiinsa. Matka kesti hieman yli kaksi viikkoa, ja reissuun lähdettiin marraskuisesta pimeydestä.

Vierailut paikalliseen työelämään

Ensimmäisellä viikolla opintomatkalaiset tapasivat paikallisten ammattiyhdistysten edustajia.
– Toiset meistä kertoivat omasta ammattiyhdistystyöstään ja paikalliset ottivat tiedot tyytyväisinä vastaan, Andersin kertoo.

Mosambikissa ay-aktiiveja saatetaan vainota.
– Suomessa ihmetellään ay-liittojen jäsenlukujen laskua, kun nuoria ei saada liittymään. Mosambikissa järjestäytymisaste on tosi alhainen, sillä liittoihin pelätään liittyä, Andersin vertaa.
Opintomatkalla tutustuttiin Coca-Colan tehtaaseen, banaaniviljelmiin, satamaan, metallialan yritykseen ja kotiapulaisten omiin koteihin.

Lapsi äitinä pienemmilleen

Koskettavimmaksi kokemukseksi Andersin mainitsee vierailun 30-vuotiaan kotiapulaisen luona. Hän asui Maputon esikaupunkialueella slummissa. Hän oli jäänyt leskeksi ja elätti palkallaan viittä lastaan. Perheen 9-vuotias esikoinen joutuu hoitamaan nuorempia sisaruksiaan äidin tehdessä töitä. Lisäapua lastenhoitoon saadaan äidinäidiltä.
– Kyllä siinä monen silmään tuli kyynel. Lapsi toimii äitinä sisaruksilleen, vaikka tarvitsisi itsekin äidin hoivaa.

SASK kampanjoi useassa maassa kotiapulaisten aseman parantamiseksi.

Monet Maputon lapsista näyttivät opintomatkalaisten silmin kovin laihoilta. Ulkoministeriön maaraportti vahvistaa, että 43 prosenttia alle 5-vuotiaista mosambikilaisista on kroonisesti aliravittuja. Elinajanodotteesta selviää, että nyt syntyvän mosambikilaisen odotetaan elävän 54-vuotiaaksi. Suomalaisen elinajanodote on 81 vuotta.

SASK kampanjoi useassa maassa kotiapulaisten aseman parantamiseksi. Mosambikilaisessa tapauksessa isäntäperhe yksipuolisesti päätti evätä kotiapulaisen vuosiloman, vaikka tämä oli siihen oikeutettu. SASKin tukema ammattiliitto tuli apuun ja kotiapulaisena työskentelevä sai oikeutta.
– Hänellä oli onneksi uusi työpaikka tiedossa, sillä vanhaan työpaikkaan ei ollut tuon episodin jälkeen paluuta, Andersin sanoo.

Pieni, kyläläisten osuuskuntamallinen banaaniviljelmä näytti hänen mukaansa pitävän huolta työntekijöistään. Sen sijaan suuri, eteläafrikkalainen yritys herätti opintomatkalaisten epäilykset.
– Emme saaneet keskustella työntekijöiden kanssa. Kovasti meille vakuutettiin, että työntekijöistä pidetään huolta. Mitä se käytännön tasolla on, en tiedä.

Vielä paljon tekemistä

Andersinin kokemusten mukaan Mosambikissa peruspalvelut toimivat, mutta korruptio kukoistaa. Ensimmäinen vaikutelma Afrikan itärannikolla sijaitsevasta valtiosta oli roskaisuus. Lisäksi Suomen juomakelpoista hanavettä tuli ikävä. Iltaisin oli täydellisen pimeää, sillä katuvaloja ei ollut miltei ollenkaan.

– Auringonlaskun jälkeen ei saa liikkua ulkona yksin, naiset eivät varsinkaan, Andersin kertoo.
Myös liikenneturvallisuus herätti kysymyksiä. Andersin kertoo, että kurssilaisia kuljettaneeseen pikkubussiin yritettiin keskellä kirkasta päivää päästä sisälle, kun se odotti liikennevalojen vaihtumista.
– Sen jälkeen pidettiin auton ovet lukittuina sisältäpäin.

Tietullit keräsivät laillisia maksuja kuljettajilta. Andersinin ryhmä joutui kuitenkin virallisen tietullin lisäksi toisen tietullin pysäyttämäksi. Tällä kerralla asialla oli poliisi.
– Poliisi haki lisätienestiä. Emme olisi päässeet tilanteesta maksamatta.

Kuvat: Henrik Andersin

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue