ERTO: Työttömyysturvan porrastaminen ei lisää työllisyyttä

Toimihenkilöliitto ERTO ei kannata työttömyyspäivärahan porrastamista, koska porrastaminen ei tutkimusten valossa parantaisi työllisyyttä. Sen sijaan työttömyysturva tarvitsee kokonaisuudistusta, jossa työtöntä kannustetaan aktiivisuuteen ja autetaan työllistymisessä.

Toimihenkilöliitto ERTO kannattaa ja pitää tarpeellisena työttömyysturvan tason parantamista, mutta ei työttömyyspäivärahan porrastamista järjestelmän sisäisillä rahansiirroilla.

– Työttömyysturvan porrastaminen siten, että turva olisi työttömyyden alussa korkeampi ja se alenisi työttömyyden jatkuessa, ei näytä tutkimusten mukaan parantavan työllisyyttä, sanoi Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen tänään liiton edustajistossa Helsingissä.

Nykyinen työttömyysturvan taso on Aaltosen mukaan liian alhainen. 2000 euron kuukausituloilta työttömäksi jäävän turva on ennen veroja 1245 euroa kuukaudessa, 3000 euron kuukausituloilta 1676 euroa ja 4000 euron tuloilta 1919 euroa.

– Työttömyysturvan tasoa pitäisi nostaa, jotta turvataan kohtuullinen toimeentulo koko työttömyyden ajalle. Mutta se, että parannetaan työttömyyden alkuvaiheen päivärahaa ja rahoitetaan se pidempään työttömänä olevien tuloja leikkaamalla ei olisi reilua eikä tarkoituksenmukaista. Tällainen uudistus siirtäisi sosiaaliturvaa heikoimmassa asemassa olevilta työttömiltä parhaassa asemassa oleville työttömille, Juri Aaltonen sanoi.

Työttömyysturva tarvitsee kokonaisuudistusta

Säätytalolla valmistellaan parhaillaan uutta hallitusohjelmaa. Sen yksi tavoite lienee nostaa työllisyysaste ainakin 75 prosenttiin. Myös ERTO näkee työllisyysasteen parantamisen välttämättömänä ja kannatettavana tavoitteena.

Työttömyysturva tarvitsee kokonaisuudistusta, jossa työtöntä raipan sijasta kannustetaan ja tuetaan aktiivisuuteen ja työllistymiseen. Tarvitsemme aktiivista työllisyyspolitiikkaa, emme kenenkään työttömyysturvan heikentämistä emmekä nykyistä aktiivimallia, Juri Aaltonen sanoi edustajiston kokouksessa.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue