Työmarkkinakeskusjärjestöjen työvoimapoliittisia ehdotuksia hallitusohjelmaneuvottelijoille

Työllisyysaste

EK, KT, SAK, Akava ja STTK

Työvoimapalvelut

Työllistymistä ja osallisuutta tehostetaan oikein kohdennetuilla ja henkilökohtaiseen kohtaamiseen perustuvilla palveluilla. Palveluiden resursseja lisätään kohti pohjoismaista tasoa. Parannetaan palveluiden saatavuutta, laatua, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta sekä tiivistetään työvoimapalvelujen ja sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelujen välistä yhteistyötä. Työvoimapalvelujen järjestämisvastuu on valtiolla.

Työvoimapalvelujen toimenpiteet perustuvat henkilökohtaisten kohtaamisten perusteella tehtäviin arviointeihin. Toimenpiteet koostuvat työvoimapalvelujen lisäksi tarvittavista sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluista. Työvoimapalveluja kehitettäessä otetaan huomioon alueellisista työllisyyskokeiluista, mukaan lukien kuntien ja muiden palvelujentuottajien käytöstä saadut kokemukset.

Osana tätä uudistusta kohdennetaan ikääntyneille ja työkykynsä, osaamisensa tai työhistoriansa vuoksi heikossa työmarkkina-asemassa oleville työttömille työnhakijoille erityisiä työllistymistä tukevia toimia jo työttömyyden alkaessa.

Palkkatuki

Palkkatuen käyttöä edistetään vähentämällä siihen liittyvää byrokratiaa, jotta palkkatuen käyttö laajenee myös yrityksissä. Muutetaan järjestelmää siten, että työnantaja saa sitovan palkkatukipäätöksen ennakolta. Osana ikääntyneen työttömän palveluprosessia arvioidaan tarve tukea työllistymistä palkkatuella ja tehdään mahdollinen palkkatukipäätös.

Vaikeasti työllistyvien osatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien palkkatuen enimmäismäärä nostetaan 70 prosenttiin palkkauskustannuksista ja vastaavasti euromääräinen enimmäistaso nostetaan 1 960 euroon kuukaudessa.

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue