Tehy sotesta: Alkuperäiset tavoitteet keskiöön, toteutus vaiheittain

Sote-uudistus ja henkilöstön asema

Suomeen tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Seuraavan hallituksen on Tehyn mukaan otettava uudelleen keskiöön alkuperäiset tavoitteet: terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, isommat hartiat eli laajemmat väestöpohjat järjestämiseen, toimiva palveluiden integraatio sekä kustannusten kasvun hillitseminen pitkällä aikavälillä.

Sote-uudistus on toteuttava vaiheittain ja sille on varmistettava laaja parlamentaarinen hyväksyntä

– Uudistus on toteuttava vaiheittain ja sille on varmistettava laaja parlamentaarinen hyväksyntä, jotta täydellinen karille ajo hallituskausien lopussa ei enää toistu. Myös jo tehty valmistelutyö on hyödynnettävä parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan nyt oli liian monta palloa kerralla ilmassa.

– Tehy varoitti tästä jo marraskuussa 2015. Varsinaiseen hallitusohjelmaan oli kirjattu sote-uudistus, jossa aluksi piti rakenteellisesti uudistaa ja integroida julkisia sote-palveluita, sen jälkeen ratkaista rahoitus ja lisätä vaiheittain valinnanvapautta. Näin ei kuitenkaan edetty. Jälkiviisaus ei auta, mutta ehkä noilla edellä mainituilla askelmerkeillä emme olisi nyt tässä, arvelee Rytkönen.

Uudistuksen jatkon kannalta on Tehyn mukaan oleellista, että toimivaa erikoissairaanhoitoa tai päivystysvalmiutta ei heikennetä. Ensisijaisesti pitää nyt vahvistaa peruspalveluja ja lisätä esimerkiksi sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja suuhygienistivastaanottoja.

– Erityisen tärkeää uudistuksen lopullisen onnistumisen kannalta on varmistaa sote-alan vetovoima. Vetovoimaa lisätään tehokkaimmin parantamalla palkkausta ja työoloja sekä panostamalla johtamiseen ja esimiestyöhön, toteaa Rytkönen.

Tehy toivoo tulevalta hallitukselta myös valppautta ja nopeaa reagointia, jos tässä uudessa tilanteessa ilmenisi uusia sote-ulkoistusten riskejä ja palveluiden pirstoutumista entisestään.

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028
Tehyn toimialajohtaja Kirsi Sillanpää, yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen, p. 040 820 7848

www.tehy.fi

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue